Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Bränslebrist för två plan när drönare stoppade flygtrafik

En drönare orsakade flygstopp på Arlanda under en timmes tid på måndagseftermiddagen. Två plan fick landa trots stoppet, då besättningen rapporterade bränslebrist. (Arkivbild från januari i år.)
En drönare orsakade flygstopp på Arlanda under en timmes tid på måndagseftermiddagen. Två plan fick landa trots stoppet, då besättningen rapporterade bränslebrist. (Arkivbild från januari i år.) Foto: Christine Olsson / TT

Under ett stopp i flygtrafiken på Arlanda på måndagseftermiddagen, orsakat av att en drönare observerats i närheten av flygplatsen, varnade piloterna på två ankommande plan om bränslebrist. Ett undantag gjordes och planen tilläts landa.

– Planen landade utan problem, säger Victoria Ström, pressinformatör vid Swedavia, till DN.

Flygstoppet varade under en timmes tid, från klockan 15.50 till 16.50, efter det att en drönare observerats intill flygplatsområdet. Under stoppet tilläts inga plan att landa eller lyfta – förutom de båda planen som fått bränsleproblem när de tvingades cirkulera i väntan på att få ta mark.

Ett femtontal avgångar fick senareläggas, medan antalet försenade ankomster var färre, enligt vad som framgår av Swedavias hemsida.

– Stoppet har även lett till en del följdförseningar, säger Victoria Ström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.