Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bredbandet mycket dyrare för hyresgäster

Trots att alla Stockholmslägenheter har tillgång till samma billiga fibernät är bredband särskilt dyrt för hyrestagare. Hundratusentals hyresgäster i allmännyttan och hos privatvärdar måste betala upp till fyra gånger mer än bostadsrättsinnehavare för sitt bredband. Det visar en granskning DN gjort.

Stockholm har ett av världens mest effektiva och billiga bredbandsnät av så kallad svartfiber, som Stockholm stad själv byggt. Ändå är prisskillnaderna inom samma fibernät extremt stora.

I ett kontraktsförslag mellan en bredbandsleverantör och en bostadsrättsförening på Östermalm, som DN tagit del av, erbjuds bostadsrättsinnehavare följande prisnivåer för sitt bredband: 100 kronor per månad för 100 Mbit per sekund eller 180 kronor per månad för 1 000 Mbit per sekund. DN har också gått igenom fyra andra liknande uppgörelser. Gemensamt för dem är att det handlar om pris­nivåer som vanliga hyrestagare bara kan drömma om.

För samma bredbandshastighet betalar mer än 100 000 hushåll i Stockholmshem, Familjebostäder, Svenska bostäder och i flera privat­ägda hyresfastigheter mångdubbelt mer. Här är normalpriset för 100 Mbit/sekund cirka 300 kronor i månaden och 1 000 Mbit/sekund kostar kring 550–875 kronor i månaden, alltså mellan 200–625 kronor mer i månaden.

Jon Karlung, vd för bredbandsbolaget Bahnhof, bekräftar prisskillnaderna och menar att felet beror på att allmännyttan och flera privatvärdar sålt ut sina bredbandsnät till olika ”kommunikationsoperatörer”, en mellanhand mellan bredbandsoperatörer och hyresgäster.

– Stockholm har världens bästa bredbandsnät. Vi skulle också kunna ha de lägsta priserna, men systemet med att låsa in kunder hos nätmäklare, så kallade kommunikationsoperatörer, står hyresgästerna dyrt. Här har politikerna och allmännyttan tänkt fel. Kommunikationsoperatörerna har inte byggt bredbandsnät, de skär emellan oss och våra kunder, säger Jon Karlung.

Bahnhof, som är en av flera bredbandsoperatörer, säljer likt flera andra operatörer bredband både via kommunikationsoperatörer och till privatägda hus. Det billigaste alternativet är att kollektivansluta alla boende, men även individuella kontrakt med lägre eller högre bredbandshastigheter blir betydligt billigare.

– De som har privatägda lägenheter inom Stockholm stad kan komma undan med någon hundring i månaden. Hyresgäster i innerstan, Rinkeby, Björkhagen måste betala 300 kronor. Det här innebär också att färre har råd att ha bredband. Även företag i hyresfastigheter drabbas av höga prisnivåer eller kan tvingas flytta för att få ta del av de datatjänster de behöver, säger Jon Karlung.

– Bredband borde av naturliga skäl vara billigast i flerfamiljshus, men vi kan faktiskt sälja billigare till många villaägare än vad vi kan göra till hyresgäster, och ändå ha större marginal på affären, fortsätter Jon Karlung.

Stockholms bredbandsmarknad har ett antal kommunikationsoperatörer, som via kontrakt har lokala monopol inom bostadsföretagen. För att få bredband måste hyresgästerna vända sig till sin kommunikationsoperatör via en nätportal, som i sin tur erbjuder en rad olika bredbandsleverantörer.

Kommunikationsoperatörerna ägs i sin tur av de största bredbandsoperatörerna. Kända kommunikationsoperatörer är till exempel Open Universe som ägs av Telenor som också äger Bredbandsbolaget, Itux som ägs av Comhem och Zitius som ägs av Telia.

Bindningstiden mellan kommunikationsoperatörer och allmännyttan har långa löptider, oftast kring sex år. Kontraktet parterna emellan är låst på ett sådant sätt att hushållen endast kan välja bredband via kommunikationsoperatörens portal. Hyresgästerna får där ett stort urval men under de sex åren har kommunikationsoperatören ett lokalt förmedlingsmonopol, vilket också leder till högre priser.

Hyresgäster får betala flera hundra

Hyresgäster får betala flera hundra miljoner kronor mer

För de hyresgäster som väljer svagare prestanda i sitt bredband är prisskillnaderna, gentemot de som själva äger sin lägenhet, oftast kring 150–250 kronor i månaden, eller 11 000–18 000 kronor på en sexårsperiod.

För den som vill ha en prestanda uppemot 1 000 Mbits per sekund handlar det om en merkostnad på 21 000–48 000 kronor under samma tidsperiod.

Den sammanlagda merkostnaden för hyresgästerna, under en sexårsperiod, är mer än en miljard kronor, enligt DN:s jämförelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.