Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Brist på bostäder får studenterna att fly

Sofie Sidoli har fått en studentlägenhet på Gärdet, men kan bara bo där till i vår när utbildningen är klar.
Sofie Sidoli har fått en studentlägenhet på Gärdet, men kan bara bo där till i vår när utbildningen är klar. Foto: Alexander Mahmoud
Hälften av studenterna i Stockholm tänker flytta till någon annan svensk ort eller utomlands efter studierna. Orsaken är bristen på bostäder. Det visar en färsk rapport som DN har tagit del av.

Enligt rapporten funderar också nästan var tredje student på att lämna Stockholm redan under studietiden. Bostadsbristen riskerar att minska Stockholms attraktionskraft – både på kort och på lång sikt.

– Våra lärosäten och Stockholmsregionen vill ha de bästa studenterna. Men om vi varken får unga att söka sig hit eller stanna kvar efter studierna för att de inte kan få en bostad är det problematiskt. Det blir ett stort underskott av hög­utbildade, säger Ylva Disheden, projektledare för handlingsprogrammet Kunskapsregion Stockholm på Regionplanekontoret som undersökt bostadssituationen för 5.000 studenter vid länets fyra största lärosäten.

Regionplanekontorets rapport ska ingå i en handlingsplan med syfte att trygga den framtida kompetensen av högutbildad arbetskraft i länet.

Troligen krävs runt 50.000 nya bostäder för att täcka behovet bland alla unga i länet mellan 20 och 27 år. Men hittills i år har det bara tillkommit 63 nya student­lägenheter.

– Det man har att välja mellan är andrahandsmarknaden, som blomstrar, eller att bo kvar hemma väldigt länge och parasitera på sina föräldrar, säger Sofie Sidoli, 21 år, som efter flera års köande har fått en studentlägenhet på Gärdet, 23 kvadratmeter för cirka 4.000 kronor i månaden. Men redan i vår kan hon tvingas flytta ut igen när hon är färdig med sin utbildning.

– Jag kanske fortsätter plugga för att kunna behålla lägenheten eller så flyttar jag utomlands.

Kring terminsstart är svårigheten att hitta en bostad extra stor. Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) får samtal nästan dagligen från desperata nyantagna studenter.

– Det skapar en otrygghet och påverkar studieresultatet när man tvingas lägga ned massor av tid på att leta efter någonstans att bo, säger SSCO:s ordförande Lina Glans.

Bostadsfrågan är inte bara ett problem för Stockholmsregionen, det råder stor brist även på andra håll i landet. En ny sammanställning av Sveriges förenade studentkårer (SFS) visar att endast 4 av 30 studentstäder kan garantera bostad för sina studenter.

Kötident till en studentlägenhet är 1,5 år

I Stockholms län finns 84.000 studenter vid universitet och högskolor samt 10.000 studerande vid yrkeshögskolor. Omkring 22.000 beräknas antas i höst.

Antalet studentlägenheter i länet är cirka 12.000. Den genomsnittliga kötiden är 1,5 år för en studentbostad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.