Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 17:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/brist-pa-snabbtester-i-varden-i-stockholm-akut-sjuka-prioriteras/

STHLM

Brist på snabbtester i vården i Stockholm – akut sjuka prioriteras

Danderyds sjukhus.
Danderyds sjukhus. Foto: Magnus Hallgren

Det råder brist på snabbtester för covid-19 i vården i Stockholm. Varje vårdinrättning har fått en ranson på ett visst antal tester per dag. Anledningen är att leverantören har halverat sina leveranser till Stockholmsregionen.

– Vi kan inte testa så mycket som vi hade velat, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

Sedan leverantören Cepheid beslutade att halvera leveranserna till Region Stockholm har det blivit brist på så kallade pcr-snabbtest mot covid-19 i vården.

– Leverantören meddelade med kort varsel att de minskar leveransen till region Stockholm och Karolinska, alltså från och med den här veckan, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska universitetssjukhuset.

Testerna ger ett svar om pågående infektion efter två till fyra timmar och har använts i vården i Stockholm under pandemivåren. Det finns även andra former av tester men svarstiden för dem är 12 till 72 timmar.

I ett internt dokument från Region Stockholm står det att Danderyds sjukhus numera bara får använda 39 snabbtester per dag. Södersjukhuset har en ranson på 40 snabbtester per dag, och Karolinska Huddinge och Solna delar på 70 snabbtester varje dag.

De nya direktiven är att misstänkta covidfall som är i behov av akut slutenvård ska prioriteras. Snabbtesterna får inte användas på planerade patienter.

Enligt Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, räcker inte snabbtesten för att testa alla de vill. I nuläget får de göra en sannolikhetsbedömning om ifall patienten bär på covid-19 eller inte.

Att sjukhuset inte har möjlighet att snabbtesta i större utsträckning innebär att risken för att lägga in en covidpatient på en vanlig avdelning ökar, säger Johan Styrud.

– Vi har tidigare testat väldigt offensivt. Nu får vi vara lite mer selektiva.

Styrud säger att det har varit brist på snabbtester hela våren, men att den blivit mer påtaglig nu. Han uppfattar att det är vanskligt att bedöma vilka patienter som har covid-19 och inte eftersom symtomen kan vara diffusa. När de har testat folk tidigare på sjukhuset har omkring en tiondel varit positiva för viruset.

Styrud anser att det optimala hade varit om sjukhusen hade kunnat testa alla personer som söker vård så att de kan minimera risken för spridning på sjukhuset.

– Att bara 10 procent är positiva visar att man testar frikostigt. Men vi önskar att man kunde testa alla som ska läggas in.

Enligt Kim Sjölund är anledningen till halveringen att företaget prioriterar andra kontinenter. Hon säger att den tillgången på snabbtester som finns nu är tillräcklig för de patienter som behöver testas, men att de övervakar situationen noggrant.

Kan ni tänka er att köpa in snabbtester från någon annan leverantör?

– Vi tittar på alternativa lösningar.

DN söker Cepheid.

Ämnen i artikeln

Karolinska
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt