Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bristande skydd för kränkta skolbarn

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Stockholms skolor brister i skyddet av barn som blir mobbade och kränkta. Stadens revisorer anser att det är anmärkningsvärt att inte mer har gjorts, trots upprepad kritik.

– Det är mycket allvarlig kritik. En situation där Stockholms elever inte kan känna sig trygga när de går till skolan är helt oacceptabel, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Förra året kom cirka 3.000 anmälningar om kränkande behandling in till utbildningsförvaltningen. 

Den enkät som eleverna i grundskolan fyllde i 2017 visar att 17,2 procent i årskurs 2, 17,8 procent i årskurs 5 och 14,5 procent i årskurs 8 upplever att de har blivit illa behandlade på sin skola. 29 procent av eleverna i årskurs 5 och 37 procent av eleverna i årskurs 8 svarar att vuxna på skolan inte reagerade om någon är eller har varit elak mot en elev.

Läs mer: Flera skolor vill börja med våldsförebyggande arbete 

Både stadsrevisionen och Skolinspektionen har tidigare, vid flera tillfällen, kritiserat Stockholms stad för betydande brister när det gäller arbetet mot kränkande behandling i skolan. 

Staden, menar de, gör inte tillräckligt för att förebygga och förhindra ytterligare kränkningar. Systemet för att ta emot anmälningar om kränkande behandling fungerar inte heller så bra som det borde.

Dessutom sker ingen övergripande analys och sammanställning av anmälningarna, vilket betyder att staden inte kan se vilken typ av kränkning som är vanligast eller om en viss typ av kränkning ökar eller minskar.

Det visar på en anmärkningsvärd nonchalans, vi sviker Stockholms elever

– Det visar på en anmärkningsvärd nonchalans, vi sviker Stockholms elever. Staden har ett tungt ansvar, om vi inte har trygghet i skolan kan inte eleverna lära sig något, säger Anna König Jerlmyr.

Enligt skolborgarrådet Olle Burell (S) har Stockholm nu byggt upp ett system för att rapportera in händelser och kunna se ett mönster.

– Det är först nu det går att göra en övergripande analys. Och vi får inte spara någon möda, det här arbetet har högsta prioritet, säger han.

Revisorerna anser att samtliga skolor bör arbeta mer målinriktat och skaffa rutiner för att upptäcka och förebygga kränkningar.

– Til syvende og sidst handlar det om arbetet på den enskilda skolan, säger Olle Burell och tar Johan Skytteskolan och Gärdesskolan som goda exempel.

– Johan Skytteskolan jobbar väldigt systematiskt för en sund skolkultur. De har nolltolerans mot kränkande behandling, ”skojbråk” och hårda ord. De har en trygghetstelefon dit elever kan vända sig anonymt och en trygghetsgrupp med vuxna som rör sig bland eleverna.

Men du borde väl kunna peka med hela handen?

– Ja, och det gör jag. Kan några skolor öka tryggheten så kan alla skolor i Stockholm göra det – och det ska göras, säger Olle Burell.

Läs mer: DN Debatt. ”Ensamhet i skolan ökar risken för icke godkänt” 

Revisorerna pekar särskilt på nätkränkningar, där arbetet, enligt dem, varken är organiserat och målinriktat trots att allvarliga kränkningar förekommer på internet. De anser att personalen på de flesta skolor behöver utbildning för att upptäcka, åtgärda och förebygga nätkränkningar.

Gränsen mellan skoltid och fritid börjar suddas ut, elevhälsan behöver finnas på nätet

– Det känns oerhört omodernt att vi ligger så efter med kränkningar på nätet. Gränsen mellan skoltid och fritid börjar suddas ut, elevhälsan behöver finnas på nätet, säger Anna König Jerlmyr.

Stockholms stad har, enligt Olle Burell, förtydligat mål, rutiner och strategier och gör centrala utbildningsinsatser.

Läs mer: Stor ökning av anmälningar om våld i skolan 

– Nätkränkningar behöver vi lära oss mer om. Eleverna lever mycket av sina liv på nätet och vi ser direkta kopplingar mellan trygghet och studieresultat, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.