Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 09:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/bristfallig-kontroll-nar-ersattning-for-miljarder-betalas-ut-till-vardgivare-i-stockholm/

STHLM

Bristfällig kontroll när ersättning för miljarder betalas ut till vårdgivare i Stockholm

Enligt regionens revisorer finns det stora brister i det system där miljardbelopp betalas ut i ersättning till vårdgivare.
Enligt regionens revisorer finns det stora brister i det system där miljardbelopp betalas ut i ersättning till vårdgivare. Foto: Magnus Hallgren

Region Stockholm betalar varje månad ut runt två miljarder i ersättning till vårdgivare för utförd vård. Men systemet har stora brister och någon kontroll över att utbetalningarna stämmer med den vård som utförts görs inte rutinmässigt innan pengar betalas ut, enligt regionens revisorer.

Vårdgivarna redovisar varje månad till Region Stockholm utförd vård i regionens system, och runt 2 miljarder kronor betalas ut till vårdgivarna varje månad. För inrapporteringen skapades under förra året den nya e-tjänsten Vårdfaktura där utförd vård redovisas. Under 2020 skapades betalningsunderlag för 24,6 miljarder i e-tjänsten från 1 043 vårdgivare i systemet, utifrån utförda vårdkontakter som vårdgivarna själva registrerar. Belopp motsvarar en femtedel av regionens totala budget på 113 miljarder.

Systemet används både av privata och regionens egna vårdgivare.

Men kontrollen över systemet är otillräcklig, enligt regionens revisorer, som konstaterar att rutinmässig avstämning inte görs, och att ”en rad väsentliga kontroller” av betalningsunderlaget som skapas i e-tjänsten saknas, enligt regionens revisorer som även konstaterar att det är upp till varje avtalshandläggare att reagera på om inrapporterad vård verkar rimlig, då kontrollen sker manuellt.

Revisorerna slår fast att förvaltningen behöver upprätta rutiner för att kontrollera betalningsunderlagen.

Bland de drygt 1 000 vårdgivarna görs fördjupade kontroller, endast när det finns signaler om avvikelser. Totalt görs cirka 20 uppföljningar per år. I intervjuer har det framkommit att de senaste 100 granskningarna uppdagat cirka 160 miljoner i felaktiga utbetalningar.

Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson, är mycket kritisk till de brister revisorerna pekar på.

– Det är en enormt stor del av regionens budget som man saknar kontroll över. Och att systemet läcker pengar – det måste åtgärdas med en akut djupdykning med hjälp av en granskningsläkare. Det är en skandal, säger Jonas Lindberg.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen skriver i ett svar till revisorerna att en kontroll av inrapporterad data sker redan i ”försystemen”, innan det går in i Vårdfaktura.

Margareta Tufvesson, avdelningschef på förvaltningen, skriver i ett mejl till DN att det utöver rimlighet, löpande avtalsuppföljning och fördjupade granskningar även görs stickprov.

– Det finns alltid möjlighet att rätta eventuella felaktigheter som upptäcks på kommande vårdfaktura, uppger Tufvesson.

Revisorernas rapport behandlades nyligen i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), säger att hon tar till sig av revisionskritiken.

– När jag har diskuterat vidare med förvaltningen så står det klart att en del kontroller görs innan fakturorna kommer in i systemet. Men om det finns brister i kontrollen i vårt system så måste vi ju jobba vidare med det, säger Anna Starbrink som också pekar på att fördjupade granskningar görs.

Även Socialdemokraterna reagerar starkt på de påtalade bristerna, och kräver nu en genomlysning.

– Vi kommer att kräva en total genomlysning av det som framkommit i revisionens rapport och lägga ett förslag nästa gång regionstyrelsen sammanträder. Det är ett skandalöst sätt att hantera skattebetalarnas pengar på, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt