Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Bromma: Området runt kolonierna i Riksby blir ny stadsdel

Brommaplan och en ny stadsdel kring koloniområdena i Riksby ska ge Bromma 4.000 nya bostäder. Ännu fler blir det när Bromma reningsverk rivs och ger plats för nya bostäder.

Brommaplan är en trafikplats med ökända köer och en av de tunnelbanestationer utanför tullarna som har flest resenärer. Men bara ett stenkast norr om Brommaplan finns ett stort område där den enda bebyggelsen är kolonistugor – över 600 stycken. Tomrummen mellan och nordost om kolonistugorna ska förvandlas till en ny stadsdel, eller snarare en utbyggnad av stadsdelen Riksby, som i huvudsak bebyggdes på 1940-talet.

– Det känns som om området som gränsar till Bromma flygplats har blivit över. Men behovet av nya bostäder var inte en akut fråga för 20–30 år sedan, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Närmast Bromma flygplats planeras en bullerskärm av kontor som ska skydda bostäderna från buller.

Utbyggnaden av Riksby är en av två tyngdpunkter i det program för centrala Bromma som nu är ute på remiss. Den andra är Brommaplan. Här går en stor del av marken åt till busshållplatser, bilparkeringar och rondell. Exakt hur trafikapparaten ska förvandlas och ge plats för nya bostäder är ännu inte klart.

– Trafikplatsen är ett alldeles eget bekymmer. Men det måste gå att göra något åt den i samband med att vi bygger vid Brommaplan, säger Roger Mogert.

Programmet för centrala Bromma skissar på 3.000–4.000 nya bostäder.

Utöver ett 30-tal nya bostadskvarter i norra Riksby och en kraftig förtätning vid Brommaplan skissas på mindre förtätningar i Åkeshov och Åkeslund och några bostadshus längs Spångavägen.

Ett område som inte finns med i programmet, men som kommer att förändras är tomten där Bromma reningsverk ligger. Det försvinner och då är tanken att det ska byggas bostäder i området. Hur många bostäder som ska byggas utreds som bäst, men det bör finnas plats för mer än 1.000.

Fakta. Bromma

Det mesta som byggts i stadsdelen Bromma de senaste åren har byggts i Annedal. Där fortsätter byggboomen i Mariehäll och troligen även på området intill Solvalla travbana. Ett programarbete om att förtäta Alvik. I Ulvsunda industriområde väntas många byggnader rivas för att ge plats för bostäder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.