Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Brommaborna: Behåll flygplatsen

Other: Benkt Eurenius

Höga bullernivåer för de boende har varit ett av argumenten för att lägga ner Bromma flygplats. Men Brommaborna själva vill ha flygplatsen kvar. Det visar en ny undersökning från Villaägarna.

Undersökningen som utförts av Demoskop och baseras på 500 slumpmässigt utvalda telefonnummer i de tolv bostadsområden som ligger närmast Bromma flygplats. Av de tillfrågade uppger hela två av tre att de störs av buller från flygplatsen, ändå vill en majoritet av dem – 52 procent – att flygplatsen ska bli kvar.

– Bullret stör de flesta i området. Att en majoritet ändå är positiva till flygplatsen visar att det ligger något i den andra vågskålen också, till exempel goda kommunikationer och värdet av en citynära flygplats för hela regionen, säger Jakob Eliasson, samhällsekonomisk chef på Villaägarna i ett pressmeddelande.

Generellt är de bland de tillfrågade som också uppger att de röstar på Alliansen mer positiva än genomsnittet. Av dessa vill hela 72 procent att flygplatsen blir kvar. Motsvarande siffra bland rödgröna väljare är 29 procent.

De som uppger sig mest störda av bullret är inte oväntat även de som i högst grad vill att flygplatsen läggs ner.

– Bättre bullersanering skulle alltså sannolikt öka stödet för flygplatsen. Och att utöka trafiken med tyngre plan och intensivare trafik skulle sannolikt göra de boende mer negativa. Den insikten borde styra flygplatsens framtid, säger Jakob Eliasson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.