Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-30 21:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/brott-allt-viktigare-fraga-i-lanet-bostader-tappar/

STHLM

Brott allt viktigare fråga i länet – bostäder tappar

Bild 1 av 2 Polis vid platsen i Norsborg i Botkyrka utanför Stockholm där en flicka under 15 år dog efter att ha blivit skjuten.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2 En kvinnlig patient med en rollator får hjälp av personal att ta sig fram i en sjukhuskorridor.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Brottsligheten har kommit ikapp sjukvården som stockholmarnas viktigaste fråga samtidigt som bostäder tappar i betydelse trots fortsatt bostadsbrist. Det visar DN/Ipsos undersökning.

– Men det övergripande resultatet är att pandemin inte har haft någon stor effekt på väljarnas inställning till vilka samhällsfrågor som är viktigast, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Sjukvården och brottslighet/lag och ordning ligger på delad förstaplats, vardera 39 procent av stockholmarna tycker att de är den viktigaste frågan. Andelen som nämner brottslighet/lag och ordning har ökat med 4 procentenheter från 35 procent 2019 till 39 procent i år.

– Frågorna väger lika tungt. Skillnaden mot förra året är liten. Slutsatsen är att pandemin inte har påverkat de politiska prioriteringarna, säger Nicklas Källebring.

Är inte det märkligt?

– Vi kunde under slutet av sommaren och början på hösten se att den politiska dagordningen alltmer återgick till det som gällde före pandemin och det är möjligt att resultaten kanske sett något annorlunda ut om vi gjort undersökningen i våras, men det är bara en spekulation. När undersökningen gjordes var smittspridningen och belastningen på vården lägre än under våren och bland annat den uppmärksammade skjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka och andra våldsdåd gjorde att brottsligheten åter var en del av den allmänna debatten.

Ipsos har under hela pandemin följt förtroendet för sjukvården på nationell nivå och väljarna tycker, enligt Nicklas Källebring, att sjukvården har fungerat ganska bra.

– Förtroendet för sjukvårdens förmåga att hantera coronasmittan har varit högt under hela pandemin. Resursbrist och undanträngningseffekter som till exempel uppskjutna operationer har troligen inte legat främst på väljarnas näthinnor.

Sjukvården har legat i topp bland väljarnas viktigaste frågor under en längre tid och pandemin har, menar Nicklas Källebring, inte gjort den mindre viktig, men heller inte mer.

– Våldsdåd som skjutningar och sprängningar har däremot blivit mer påtagliga, den frågan växer, säger han.

Efter sjukvård och brottslighet/lag och ordning följer skola och utbildning, integration, miljö- och klimatfrågor samt invandring.

Bostäder har på ett år tappat 10 procentenheter – från 26 till 16 procent – och dalat från tredje till sjunde plats. Även skatter och stadens ekonomi har tappat i position.

– Bostadsfrågan minskar i betydelse trots att problemen finns kvar i verkligheten. Den enda förklaringen till det är att bostäder inte har spelat samma roll i den politiska diskussionen under året. Men frågan är inte oviktig, den hamnar på sjunde plats och det är möjligt att den tar ett kliv framåt på den politiska dagordningen när pandemin är över, säger Nicklas Källebring.

Miljö- och klimatfrågor minskar med 4 procentenheter och andelen som nämner skatterna minskar med lika mycket.

– Miljöfrågan har legat på topp 5–6 under ganska lång tid. Den minskar något nu men ligger fortfarande högt.

Äldreomsorgen finns inte med på något partis topp 3-lista.

– Äldreomsorgen ökar med några procentenheter, givet vårens diskussioner om äldreboenden i samband med pandemin. Men det är lite oväntat att den inte har tagit ett tydligare kliv framåt på den politiska prioriteringslistan. Det ser likadant ut i nationella mätningar – äldreomsorgen har inte ökat i politisk betydelse i någon nämnvärd omfattning under pandemin, säger Nicklas Källebring.

Män värderar frågan om brottslighet/lag och ordning höst, 44 procent tycker att den är viktigast. Bland kvinnor är det tvärtom sjukvården, 48 procent av kvinnorna placerar den i topp.

För de som är 29 och yngre samt 60 och äldre är sjukvården viktigast, för övriga åldersgrupper är det brottslighet/lag och ordning.

Det största problemet när det gäller sjukvården är, enligt de intervjuade, bristande tillgänglighet med långa köer och väntetider. När det gäller brottsligheten är det enligt en majoritet ”för låga straff/'daltas' för mycket med kriminella” och ”för mycket brott/kriminalitet, ökande kriminalitet”.

Läs mer: Vård och trafik viktigaste frågorna i regionen 2020

Läs mer: Trygghet och oro för barnen viktigast i Stadshuset

Ämnen i artikeln

Ipsos
Äldreomsorg
Sjukvård
Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt