Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Budgivningen avtar med acceptpriser ­

Budgivningarna har börjat lugna ner sig.
Budgivningarna har börjat lugna ner sig. Foto: Janerik Håkansson
Stockholmsmäklarnas nya bruk av ”accepterat pris” drar färre spekulanter till bostadsvisningarna än lockpriserna gjorde före den 1 augusti då överenskommelsen mellan mäklarfirmorna trädde i kraft. Vissa lägenheter går dock fortfarande högre än annonspriset.

– Hittills har runt 30 procent slutat över annonsens pris, säger mäklaren Tomas Edlund på Fastighets­byrån på Östermalm.

– Men det är inga stora skillnader, utan kanske femtio eller etthundratusen mer.

Det gångna veckoslutet är traditionellt en av årets stora bostadsvisningshelger. Men DN Ekonomis rundringning visar att spekulanterna i år varit färre än vanligt. Flera mäklarfirmor tror att de nya högre utgångspriserna bidrar.

Till det kommer att utbudet av lägenheter just nu är rekordstort. På marginalen påverkas köplusten dessutom av oron för det skakiga läget på börsen och i världsekonomin.

Fastighetsbyrån på Östermalm har ännu inte sålt någon lägenhet under det accepterade priset, även om många köpare väljer att lägga ett första bud strax under annonsens pris.

Det har däremot förekommit hos Södermäklarna, säger vd Anders Alf. Han menar att de flesta lägenheter som inte är toppobjekt ”tagit lite stryk”, eftersom annonsernas nu åtskilligt högre priser drar färre spekulanter till visningarna.

Den nya modellen kan vara en pedagogisk utmaning för mäklaren, konstaterar han:

– Kommer det bara en eller två på visningen och bara en av dem lägger ett bud är det inte självklart för alla säljare att anta det budet, även om det kanske i realiteten inte är ett lägre pris än vad de skulle ha fått efter lockpris och budgivning.

Andra, som har bråttom att sälja, godtar ett pris på kanske femtio eller hundra tusen under annonspriset.

Hos Södermäklarna märker man inte av en lika hög budgivning som tidigare, enligt Anders Alf.

– Men det är inte några 20–30 procent längre. Över lag är avsluten i paritet med utgångspriserna.

Erik Olsson, vd för Erik Olsson fastighetsförmedling, rapporterar att merparten av affärerna hamnat något över annonspris och att runt en av tjugo hittills slutat under annonspris.

Lennart Hagberg, vd för mäklarfirman Husman Hagberg, säger att marknaden tagit emot modellen med accepterade priser väl:

– Vi sprider nu detta också till våra kontor i förorterna.

Infördes för att motverka lockpriser

Den 1 augusti införde nio av tio bostadsmäklarfirmor i Stockholm så kallat ”accepterat pris”.

Det innebär att bostaden marknadsförs med ett realistiskt pris inom ramen för mäklarens värdering och som säljaren sagt sig vara villig att ­acceptera som slutpris.

Syftet var att stävja bruket av ”lockpriser”, som efter budgivning ofta steg med 20–30 procent i Stockholmsområdet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.