Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Buller och föroreningar – miljöstadsdel döms ut

Miljöprofilområdet Södra Värtan får skarp miljökritik. Flera instanser varnar för föroreningar, buller och översvämningsrisker i det första samrådet kring den nya stadsdelen.

Södra Värtan ska bli en central del av Norra Djurgårdsstaden i bästa sjöläge. Här ska det byggas bostäder, arbetsplatser, affärsstråk, förskolor, torg och parker. Anrättningen kryddas med ett nytt bad längst ut på kajen.

Men när ett hundratal yttranden samlats in i den första samrådsrundan är det hamnområdets föroreningar som står i fokus. Miljöprofilområdet har strikta miljö- och klimatregler men vilar på mark som rymmer ett drygt sekels miljösynder.

Av ekonomiska skäl saneras inte hela området utan en stor del av föroreningarna begravs under hus, betong och fyllnadsmassor. I programmet rekommenderas att man varken planterar bär- eller fruktträd i parkerna och att de boende odlar i lådor eller på terrasser, inte i befintlig jord eftersom den är så förorenad.

Länsstyrelsen anser att Stockholms stad behöver arbeta mer med markföroreningarna.

– Vi ser risker med de höga halterna av markföroreningar och hur de påverkar över tid. Staden behöver reducera markföroreningarna, det här är inte tillräckligt bra för de boende, säger Tatjana Joksimovic, planchef.

En av åtgärderna för att minska föroreningars påverkan på dagvattnet är att vattnet leds till växtbäddar för att filtreras. Men delar av området ligger väldigt lågt och vissa instängda områden riskerar att översvämmas vid skyfall. Stockholms stad frångår också länsstyrelsens rekommendation om att byggnader ska placeras minst 2,7 meter över normalvattennivån. I stället nöjer man sig med den egna principen 2,25 meter över havet.

– Om man vill göra undantag från rekommendationen så måste man säkra det med till exempel vattentäta konstruktioner, eller motivera hur man löser problemet med översvämningsrisker, säger Tatjana Joksimovic.

Enligt exploateringskontoret finns det vissa befintliga byggnader i området som ligger under 2,25 meter.

– På vissa platser finns det lågpunkter och det hanterar vi genom att första bostadsplan ska ligga på 2,7 meter. Vi hanterar översvämningsrisken vid skyfall genom att studera höjdsättningen av området vidare, säger Jens Edholm, projektledare för Södra Värtan.

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) menar att en totalsanering av området är för dyrt.

– Man bygger en tät bottenplatta mot marken så att det inte ska kunna sippra upp föroreningar. Platser med hög halt av föroreningar måste man rena men det är dyrt och komplicerat. Att detaljplanera gammal industrimark är ju också ett miljöprojekt och något vi är positiva till. Det är dock viktigt att göra det så bra att ingen riskerar att utsättas för föroreningarna, det billigare alternativet är att använda naturmark för att bygga bostäder, säger Katarina Luhr.

Bullret från vägtrafik och sjöfart är ett bekymmer i stadsdelen, särskilt som färjor och kryssningsfartyg även i framtiden ska anlöpa pirerna i området. Byggnaderna närmast pirerna ska fungera som bullerskydd och här får bara kontor byggas, inte lägenheter. I dag klarar bara hälften av lägenheterna, cirka 1.150, bullergränsen på 55 decibel.

– Många hus klarar inte bullerkraven. Vi tycker att man kan höja husen ytterst för att de ska bli ett bättre bullerskydd för de andra husen. Det är dessutom för trångt på marken och höjer man husen så får man mer utrymme, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr.

Flera byggherrar som yttrat sig i samrådet poängterar dock att de köpt byggrätten med en förväntad utsikt och menar att det kan krävas ekonomisk kompensation om planerna ändras. Flera byggbolag kräver också gemensamt en tydlig lösning på kollektivtrafiken till området. Den planerade spårvagnen ligger på is och i planen beskrivs endast stombussar.

Det planeras även för ett ovalformat bassängbad med bryggor på kajen. Simföreningar vill att bassängen ska omformas för att kunna användas för simträning och idrottsförvaltningen vill att badet ska kunna användas året om. Men att bada vid kajerna är inte aktuellt eftersom vattnet i Lilla Värtan är både övergött och fullt av miljögifter.

– Halterna har sjunkit på senare år när hamnverksamhet har avvecklats. På sikt blir vattenkvaliteten i Lilla Värtan bättre eftersom farliga ämnen i marken kommer att avlägsnas, säger Tatjana Joksimovic.

Nu ska förslaget justeras och i höst ska den nya planen granskas för att kunna antas om drygt ett år – om det inte överklagas. Tidigast hösten 2019 förväntas de första byggnaderna byggas.

Fakta. Södra Värtan

Södra Värtan ska rymma omkring 1.900 bostäder, 26 förskoleavdelningar, kontor motsvarande ett dussintal Hötorgsskrapor, en centrumanläggning, butiker, restauranger och hotell. En 600 meter lång kajpromenad ska kantas av ett bassängbad och hållplatser för pendelbåtar. Man ska också anlägga en boulevard och flera torg och parker. Tidigast byggstart är 2019 och första möjliga inflyttning i området 2021.

Källa: Stockholms stad

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.