Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bussar inställda trots vägar i ”riktigt bra skick”

Stockholms pendlare har på fredagsmorgonen fått se snön orsaka inställda SL-bussar, men på Stockholms stad kan man inte se några skäl till det. ”Bussgatorna är i riktigt bra skick”, säger Mats Frej på trafikkontoret till DN.se.

Snö och halka har orsakat stora störningar för lokaltrafiken i Stockholm. Bland annat har merparten av bussarna i länet ställts in. Men enligt trafikkontoret, som ansvarar för väghållningen i Stockholms stad, är gator och vägar klart farbara. 

– Vi har högprioriterat bussnätet både i inner- och ytterstan, bara för att garantera att folk kommer till jobbet, säger Mats Frej på trafikkontoret till DN.se.

– Under morgonen har vi haft folk ute och kollat, och deras bedömning är att bussgatorna är i riktigt bra skick. Varför SL har valt att ställa in trafiken vet inte jag, fortsätter han.

På SL hänvisar pressansvarige Jesper Pettersson till att beslutet tagits av de entreprenörer som kör bussarna.  

– Det är deras bedömning och de anser att det inte går att köra just nu, säger han.

SL anlitar tre olika bolag som på entreprenad kör bussarna i Stockholms län. Ett av bolagen är Busslink, där Helena Reinhagen förklarar beslutet att ställa in trafiken.

– Ledbussarna som kör stomlinjerna i innerstan kan inte ta sig fram De klarar inte den här mängden snö, berättar hon.

– Det gjordes ett försök klockan fem och på tjugo minuter fastnade fyra bussar.

Från Busslinks sida har man under morgonen prioriterat trafiken över Västerbron, mellan Slussen och Södersjukhuset samt mellan Fridhemsplan och Karolinska. Men även längs dessa prioriterade sträckor har trafiken varit starkt begränsad.  

Under förmiddagen har en del bussar börjat gå i Upplands Väsby, Märsta och Ekerö, berättar Jesper Pettersson på SL. Vissa linjer har också börjat gå på prov i innerstaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.