Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Byggbeslut retar upp fågelvänner

I måndags kväll klubbade kommunfullmäktige i Solna igenom planerna på 700 bostäder intill Råstasjön. Beslutet att nagga strandskyddet l kanten överklagas – och striden om huruvida bygget riskerar att förstöra Råstasjöns alla naturvärden går vidare.

Råstasjön är ingen stor sjö. Promenaden runt den är bara drygt två kilometer lång. Den är ingen badsjö, men däremot en fågelsjö. Planerna på 1 800 bostäder vid ena änden av sjön som den nya Arenastadens utpost mot naturen väckte våldsam debatt. Solna stad backade och bantade planen till 700 bostäder.

Efter bantningskuren klubbades igår planen igenom av kommunfullmäktige. Den borgerliga majoriteten står enad kring att 700 bostäder är ett bra tillskott till Arenastaden och att ett bygge på mark som länge används för olika upplag inte stör sjöns natur- och fågelliv. Den rödgröna oppositionen röstade nej till byggprojektet och utanför Stadshuset demonstrerade motståndare som samlats i nätverket Rädda Råstasjön.

– De här bostäderna förstör inga naturvärden. De flesta byggs på grus och asfalt där det varit upplag och verkstäder. Och vi tänker skydda resten av sjön och de omgivningar som är riktigt värdefulla, säger stadsbyggnadskommunalrådet Anders Ekegren (FP).

Aktionsgruppen Rädda Råstasjön som samlat in över 19 000 namn mot byggplanerna – flest från Solna och närområdet men även från ornitologer från övriga Sverige och Norge – anser att den borgerliga alliansen far med halvsanningar.

– Den mark där bostäderna ska byggas har använts för olika saker, men det har hela tiden talats om tillfälliga upplåtelser. Den går att återställa till natur och behövs för att bevara sjöns naturvärden, säger Leo Rudberg från Nätverket Rädda Råstasjön.

Nätverket hyser också en stark oro för att naturvärdena hotas av en dödsdom den dag de nya bostäderna är inflyttade och de som bor där störs av Råstasjöns skränande skrattmåskoloni.

– Då kanske man beslutar att flytta kolonin och då försvinner flera andra arter som lever där i skydd av måsarna, säger Leo Rudberg.

Naturskyddsföreningen – och troligen ett stort antal privatpersoner – kommer att överklaga beslutet bland annat för att en del av bostäderna ligger inom strandskyddszonen. Anders Ekegren är medveten om det och räknar med att det tar flera år att få byggplanerna genom överklagandemaskineriet.

Fakta.Råstasjön

I och kring Råstasjön lever tre fågelarter som är rödlistade i kategorin ”nära hotad” – mindre hackspett, silltrut och brunand. Bland ornitologer är sjön mest känd för att det där är lätt att se en vattenrall – en fågel som annars lever efter devisen höras utan att bli sedd. Här finns även rikligt med näktergal och häckande duvhök. På vintern har Råstasjön en av de mest omfattande fågelborden i länet.

Sjön är inte känd för sin skridskois – men i mars 1912 spelades SM-finalen i bandy här. Det blev 1–1 mellan Uppsala och Djurgården och isen var nära att smälta sönder i andra halvlek.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.