Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Byggbråket har blossat upp igen

Råstasjön är hemvist för många djur- och fågelarter.
Råstasjön är hemvist för många djur- och fågelarter. Foto: Anna-Lena Mattsson

Fåglarna och grodorna i Råstasjön i Solna får 600 bostäder som grannar. Bråket om stränderna lär dock fortsätta – med ett pikant ekonomiskt inslag som extrakrydda.

Det har varit motvind i flera år för de som tyckt att Råstasjöns omgivningar klarar 1.800 nya bostäder. Efter många protester skrotades den planen för gott förra vintern. Allmänhetens ilska mot planerna och en naturinventering som bland annat hittade väldigt många näktergalar, fem arter fladdermöss och den sällsynta mindre hackspetten ledde till att byggplanerna krympte till 600–700 bostäder.

Alla bostäderna ligger väster om sjön – intill nya nationalarenan, men flera av husen ligger inom strandskyddszonen.

– Men där är inte mycket till natur det är gammalt industriområde, säger stadsbyggnadskommunalrådet Anders Ekegren (FP) som vill bevara själva sjön och de västra strandområdena som naturreservat.

– Vi har alltid sagt nej till att bygga inom strandskyddat område. Vi fortsätter att säga nej till den här planen, säger Gösta Mårtensson, ordförande för Socialdemokraterna i Solna.

Striden om Råstasjön har fått ett nytt inslag sedan det avslöjats att Råstahems Folkets husförening sålt en tomt nordväst om sjön till Riksbyggen för 10 miljoner – med möjlighet till mer pengar om den bebyggs.

– Det här visar att Socialdemokraterna har egna ekonomiska intressen i det här och därför vill bygga på andra håll än de vi föreslagit, anser Anders Ekegren.

Att blanda ihop Folkets husföreningen, där Solna stad är den största andelsägaren, med Socialdemokraterna är enligt Gösta Mårtensson tramsigt även om några ledande socialdemokrater har förtroendeuppdrag i föreningen. Partiet har tillsatts en arbetsgrupp för att ta fram ett alternativ till den borgerliga majoritetens byggplaner.

– Vi har klart sagt nej till att bygga inom strandskyddet och vi är positiva till ett naturreservat som sträcker sig vidare in i Sundbyberg. Men exakt hur vi vill bygga och om vi vill bygga på den tomt Riksbyggen köpt har vi inte bestämt ännu, säger Gösta Mårtensson.

Fakta.Byggplanerna vid Råstasjön

De borgerliga i Solna vill bygga drygt 600 bostäder vid Råstasjöns nordvästra strand.

Socialdemokraterna vill inte rucka på strandskyddet men kan tänka sig byggen på andra platser vid sjön.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är motståndare till byggplanerna.

Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden har engagerat sig hårt för att bevara sjön som hyser 180 fågelarter så fri från bebyggelse som möjligt.

Att de borgerliga kunnat banta planerna till en tredjedel beror bland annat på att marken kring arenan ökat kraftigt i pris och staden får in mer pengar än beräknat från andra byggen i området.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.