Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Byggherrar vill inte betala t-bana

Stora fastighetsägare blir rikare om – eller när – Nacka får tunnelbana. Många politiker vill nu att de ska betala för tunnelbanan.
Men fastighetsägarna säger nej – de anser att de redan betalar sin ökade rikedom genom högre fastighetsskatt.

Ägare till kommersiella fastigheter längs de nya tunnelbanor som planeras skulle få stora värdeökningar på sina fastigheter. Det visar, som DN berättade i går, en konsult­rapport. Enligt rapporten handlar det sammanlagt om värdeeffekter på miljardbelopp. Atrium Ljungberg och Unibail Rodamco som äger Sickla respektive Nacka Forum tillhör de företag som skulle få bäst "utdelning" av en tunnelbana till Nacka.

Från politiskt håll hörs ofta röster om att fastighetsägare borde bidra till finansieringen av tunnelbanan. Atrium Ljungberg välkomnar tunnelbanan men menar att de redan direkt och indirekt bidrar till att bygga ut samhällets strukturer. Kommunerna har planmonopol och fastighetsägare betalar i samband med exploatering för exempelvis gator, vatten, avlopp och grönska. Dessutom betalar fastig­hetsägarna fastighetsskatt.

– Den är så konstruerad att vi betalar mer skatt om värdet på våra fastigheter ökar till exempel om det byggs en tunnelbana, konstaterar Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg. Eftersom antalet besökare är så högt i Sickla köpkvarter tror han inte att tunnelbanan i sig kommer att öka omsättningen radikalt – däremot kommer säkert en del som i dag tar sig dit med bil att välja tunnelbanan.

I de statligt ledda förhandlingarna om nya tunnelbanelinjer är finansieringen en grundfråga. Ännu förekommer inga direkta förhandlingar mellan statens förhandlare och fastighetsägare om bidrag till tunnelbanebygget – men de kan komma.

–  För oss är frågan aktuell och av olika skäl intressant. Som organisation har vi inte antagit en definitiv position. Det finns många aspekter som inte är utredda, till exempel skillnaden mellan etablerade områden och nya områden för exploatering, säger Billy Mc Cormac, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.