Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Byggnaderna som tävlar om att vara snyggast i stan

Stadsradhus i Midsommarkransen/Telefonplan, stadsradhusen kv Regndroppen i Björkhagen, bostadsrätter Ture No 8 intill Stureplan, bostadshus Kajen 4 på Liljeholms-kajen, Anders Franzéns park i Henriksdalshamnen, Stora Bryggeriet i Hornsberg, Fortums teknikhus i Norra Djurgårdsstaden, Stockholms Centralstation, Brf Kungsterrassen i Sätra och Norra länken.
Stadsradhus i Midsommarkransen/Telefonplan, stadsradhusen kv Regndroppen i Björkhagen, bostadsrätter Ture No 8 intill Stureplan, bostadshus Kajen 4 på Liljeholms-kajen, Anders Franzéns park i Henriksdalshamnen, Stora Bryggeriet i Hornsberg, Fortums teknikhus i Norra Djurgårdsstaden, Stockholms Centralstation, Brf Kungsterrassen i Sätra och Norra länken.

Dags för tävlingen ”Årets Stockholmsbyggnad” igen. Här är byggnaderna som är nominerade – rösta på din favorit.

Kontorshus och stadsradhus har vunnit liksom vanliga flerbostadshus. Tävlingen Årets Stockholmsbyggnad genomförs i år för sjätte gången som en del i stadens ambition att bygga annat än fyrkantiga lådor med glasade balkonger – som är det gängse och inte alltid rättvisa skällsordet för Stockholms sentida arkitektur.

Tävlingen är öppen för nybyggen och renoveringar som är färdigställda det senaste kalenderåret. Det betyder att årets tio kandidater som valts ut bland en lång rad förslag av en jury av experter och arkitekturintresserade stod klara 2013. Några av kandidaterna – Centralstationen och Norra länken – har de flesta av oss upplevt som trafikstörningar, andra visste vi nog inte ens att de fanns, som teknikhuset i Norra Djurgårdsstaden.

Oavsett tycke och smak kan ingen säga att de tio ”byggnader” som årets jury valt ut är enahanda, eller intill förväxling lika. Variationen är enorm och det borde bli en väldigt spännande tävling. I år finns ingen kandidat som vunnit något stort pris. Förr har prisbelönade verk som nya krematoriet vid Skogskyrkogården, Årsta kyrka och terminalerna vid Strömkajen deltagit i tävlingen – men inte lyckats vinna. Om det faktum att inget av de utvalda bidragen i år dragit till sig uppmärksamhet genom andra pris betyder att klassen är lägre i år får var och en ha sin egen åsikt om. Norra Länken har i alla fall låtit tala om sig i vägbyggar- och betongbyggarkretsar.

En uttalad stadshusvision för att skapa en mer varierad bebyggelse och en mer spännande arkitektur är att försöka dela upp byggnadskvarteren i mindre bitar så att inte enbart de stora byggföretagen bygger. Den syns lite i tävlingen genom att flera av de nominerade projekten är små projekt av ”gluggkaraktär”. Däremot kan den som någon gång beger sig till Norra Djurgårdsstaden möjligen tycka att det finns några nybyggda bostadshus där som varit värda en plats i en final.

En annan av Stockholms stadsbyggnadsvisioner är att utgå mer från vad en flanör ser än vad som syns från en hög höjd eller en avlägsen utsiktsterrass. Den visionen ger oss varje år små tillägg till stadsbilden som vi kan tycka om – eller ondgöra oss över. I år kan både den nya parken i Henriksdalshamnen och teknikhuset sägas vara en del i den trenden.

Anders Sundström
anders.sundstrom@dn.se 


 

De tio nominerade

 

Stadsradhus på Kransbindarvägen i Midsommarkransen/Telefonplan
Sparspakad vardagsarkitektur som anknyter till områdets stadsplan från 1940-talet. Ett exempel på finkänslig förtätning anpassad till nivåskillnaderna. Arkitekt: Real architektur. Byggherre: Familjebostäder och Besqab.

 

Stadsradhusen kv Regndroppen, Halmstadsvägen i Björkhagen
Många klassiska detaljer ger ett intryck av radhusgata av Per-Albintyp. Mindre uppglasat än de senaste årens husbyggarmode. Arkitekt: Anders Bergcrantz, Lasse Vretblad. Byggherre: Arkitektmagasinet Bygg AB.

 

Ture No 8, bostadsrätter på Grev Turegatan intill Stureplan
Ett hus med detaljfinish utöver det vanliga med en mycket stadslik gatufasad och en innergård som andas Medelhavet. Arkitekt: Vera arkitekter. Byggherre: Wallenstam.

 

Kajen 4, bostadshus på Liljeholms-kajen, Sjöviksvägen/Sjöviksbacken
Det första av flera bostadstorn vid Liljeholmskajen. Det blanksvarta tornet syns vida omkring och det gömmer en intim, gård. Arkitekt: Wingårdh arkitekter. Byggherre: JM

 

Anders Franzéns park i Henriksdalshamnen
Kronan på verket i Henriksdalshamnen som ska vara ett grönstråk längs vattnet med en lekplats som ett båtvarv i miniatyr utformat av Tor Svae. Arkitekt: AJ landskapsarkitekter. Byggherre: Stockholms stad.

 

Stora Bryggeriet, Elersvägen i Hornsberg
Ett förfallet före detta bryggeri blev till kontor. Timmer-stomme frilades och tegelfasaden reparerades. Den uppglasade fasaden ger insikt i industrihistorien. Arkitekt: Joliark arkitekter. Byggherre: Octapharma.

 

Fortums teknikhus, Storängstorget i Norra Djurgårdsstaden
Teknikhus är ofta anti-arkitektur. Men inte alltid. Det kan vara en trämöbel på en solig plats som på andra sidan visar hur mycket energi som bostäderna gör av med. Arkitekt: Urban Design. Byggherre: Fortum.

 

Stockholms Centralstation, Vasagatan
Centralen har byggts om samtidigt som stationen fungerat som vanligt. Det blev en ljusare station med modern service i en antikvariskt bevarad miljö. Arkitekt: Tengbom arkitekter. Byggherre: Jernhusen.

 

Brf Kungsterrassen på Kungssätravägen i Sätra
Ljusa och matta ytor bildar grafiskt mönster. Loftgången på ett hus som inte blev dyrt fick privata platser. På taket finns bubbelpooler. Arkitekt: KOD Arkitektur. Byggherre: SSM Bygg & fastighets AB, FFAB.

 

Norra Länken
Ett av Europa största vägtunnelprojekt rymmer inte bara bergväggar och asfalt utan även spännande vägarkitektur och konstnärliga installationer. Arkitekt: Sweco arkitekter. Byggherre: Trafikverket.

Fakta.Så röstar du

• På Stockholms hemsida kan se mer fyllig beskrivning av finalisterna och se fler bilder. Om du är väldigt ambitiös kan du leta rätt på de nominerade kandidaterna och studera dem på ort och ställe.

• När du gjort det kan du rösta via sms, mejl eller brev. Fram till 28 maj pågår omröstningen och sedan får vinnarna fina diplom och några av dem som röstat får också belöningar.

Fakta.Juryn

De tog ut de tio finalbidragen:

• Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd (ordförande).

• Karolina Keyzer, stadsarkitekt.

• Henrik Nerlund, sekreterare i Skönhetsrådet.

• Carouschka Streijfert, arkitekt.

• Pye Aurell Ehrström, arkitekt.

• Mimmi Epstein, journalist.

• Felicia Liabäck Löwstett, student på KTH och utvald som representant för den intresserade allmänheten.

Fakta.Tidigare vinnare

• 2010. Ericssons huvudkontor i Kista.

2011. Radhus i kv. Barnmorskan, Enskededalen. Läs mer här

• 2012. Stadsradhus i kv. Mursmäckan i Kärrtorp. Läs mer här

• 2013. Bostadshuset Brf Kobran vid Telefonplan. Läs mer här

• 2014. Bostadshuset Skagershuset i Årsta. Läs mer här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.