Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Byggplanen ­godkänns inte av länsstyrelsen

Kompletteringar måste göras i detaljplanen innan hus kan byggas vid Råstasjön i Solna.
Kompletteringar måste göras i detaljplanen innan hus kan byggas vid Råstasjön i Solna. Foto: Jonas Eriksson

Detaljplanen höll inte. Länsstyrelsen kräver kompletteringar av Solna Stad, som nu måste utreda mer innan hus kan byggas vid Råstasjön.

Uppgifterna bekräftas av Kerstin Ainouz, tillförordnad planchef på länsstyrelsen.

– Vi har fattat ett delbeslut om att ta in planen för prövning, säger hon.

Den främsta anledningen till att detaljplanen inte kan godkännas är att en gammal soptipp på området innehåller markföroreningar.

– Som vi ser det har inte kommunen utrett det tillräckligt för att vi ska kunna bedöma att marken är lämplig, säger Kerstin Ainouz.

Men det förorenade området är inte den enda anledningen till att länsstyrelsen inte kan godkänna planen. Solna stad måste även ta hänsyn till strandskyddet på ett annat sätt.

– Det gäller kanske framför allt ett mindre område vid Råstasjöns utlopp, säger Kerstin Ainouz.

Hon vill förtydliga att beslutet från länsstyrelsen inte innebär att planerna måste kastas i papperskorgen.

– Det är absolut inget stopp, snarare ett delstopp för att kommunen till fullo ska säkerställa att marken är lämplig att bebygga, säger Kerstin Ainouz.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekegren (FP) blir förvånad av beskedet. Han tycker att kommunen hade tagit hänsyn till att området innehåller markföroreningar.

– Vår utredning visade att det finns höga metangashalter, och det gjorde att vi plockade bort bebyggelse där, säger han.

Samtidigt tror han inte att länsstyrelsens beslut kommer att försena bygget.

– Vi hade räknat med att det tar tid. Det här kompletterande underlaget fördröjer inte planerna så mycket.

På grund av semestertider kommer nu inte detaljplanen att hinna godkännas eller kompletteras i sommar. Ett beslut om huruvida fastigheterna vid Råstasjön kommer att få byggas eller inte kommer inte att tas förrän efter semestern, berättar Kerstin Ainouz.

För Solna stad väntar nu ett omtag i processen.

– Vi ska givetvis skicka in det materialet som behövs, och vi rättar oss efter beslutet. Vi vill ju inte bygga på området om det kan vara farligt för någon, säger han.

Turerna kring Råstasjön

Striden om Råstasjön har pågått i över två år. Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och inte minst Nätverket Rädda Råstasjön – som samlat in över 19 000 namn mot byggplanerna – har engagerat sig hårt för att bevara sjön som hyser 180 fågelarter så fri från bebyggelse som möjligt.

I och kring Råstasjön lever tre fågelarter som är rödlistade i kategorin ”nära hotad” – mindre hackspett, silltrut och brunand. Bland ornitologer är sjön mest känd för att det där är lätt att se den skygga vattenrallen. Här finns även rikligt med näktergal, häckande duvhök, fem arter fladdermöss och en stor skrattmåskoloni.

I december 2012 presenterade Solna stad ett förslag på 1 800 nya bostäder, med hus på generellt 4–6 våningar men med vissa högre delar. Bebyggelsen placerades som närmast cirka 45 meter från strandlinjen.

Under det öppna samråd som pågick till slutet av februari fick Solna stad ta emot en rad synpunkter och cirka 6 000 namnunderskrifter med invändningar mot planerna på nya bostäder vid Råstasjön.

I augusti beslutade stadsbyggnadsnämnden att ta fram ett reviderat förslag.

Under mars 2014 fick allmänheten och berörda intressenter lämna synpunkter på det nya, bantade förslaget. Antalet bostäder har minskat till 600–700. Totalt inkom cirka 550 yttranden och 16 000 namnunderskrifter.

Den nya detaljplanen för Råstasjön antogs av kommunfullmäktige den 16 juni. Ett utredningsarbete har också påbörjats i syfte att inrätta ett gemensamt naturreservat för Råstasjön och Lötsjön.

Socialdemokraterna vill inte rucka på strandskyddet men kan tänka sig byggen på andra platser vid sjön. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är motståndare till byggplanerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.