Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Cancersjuk 84-åring avled ­efter flytt med taxi

En svårt cancersjuk 84-årig kvinna, som inte kunde tala och inte kunde röra sig själv, skickades ensam i taxi från geriatriska kliniken i Huddinge till en palliativ avdelning i Älvsjö. Ett dygn senare var hon död. Nu blir transporten ett fall för Inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnan, som var svårt sjuk i cancer, vårdades på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Söndagen den 8 februari fick hon besök av bland andra sin dotter, hennes man och dotterdotter.

– Då var hon i slutskedet. Vi var där för att säga adjö. Hon hade helt tappat sitt tal. Hon var knappt medveten. Bara korta stunder öppnade hon ögonen, mumlade och hade hallucinationer, säger barnbarnet Johanna Routsaari-Elfström, som anmält det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Dagen efter, på måndagen, beslutades att kvinnan skulle flyttas till en palliativ vårdavdelning i Älvsjö, en avdelning för vård av svårt sjuka i livets slutskede. Den döende kvinnan sattes i en rullstol och rullades ned till en väntande taxi.

– Chauffören vägrade först att köra min mormor eftersom han ansåg att hon var för sjuk, men sköterskorna vägrade att ta tillbaka henne.

Enligt anmälan till IVO ska sjukhemmet ha gjort en egen anmälan om saken, och en läkare på sjukhemmet ska ha sagt att han inte kunde förstå hur Karolinska kunde sätta kvinnan i en taxi i det skick hon var.

– Att hon flyttats fick mina föräldrar veta när de ringde från sjukhemmet och sade att ”nu är hon här”. Mina föräldrar blev minst sagt förvånade, berättar Johanna Routsaari-Elfström.

Strax efter ankomsten till Älvsjö blev kvinnan medvetslös. Nästan exakt 24 timmar senare avled hon.

– Karolinska ansåg alltså att hon var för frisk för sjuktransport, vilket är helt ofattbart med tanke hennes sjukdomsbild och tillstånd. Vi trodde inte att det var möjligt att behandla gamla och svårt sjuka så här, säger Johanna Routsaari-Elfström.

Utöver hur mormodern behandlades i samband med transporten har Johanna Routsaari-Elfström också anmält vårdavdelningen på Karolinska på ytterligare två punkter.

– Mormor tvingades att svälja sina mediciner oralt i stället för att få dem intravenöst. Det ledde till att hon fick frätskador i mun och svalg, eftersom hon inte kunde svälja och medicinerna låg kvar i munnen tills de löstes upp.

– Och hon hade väldigt ont på slutet, men fick bara Alvedon mot smärtan. ”Något starkare behövs inte eftersom hon var så sjuk” fick vi höra, när vi var där på söndagen, säger Johanna Routsaari-Elfström.

Ingen i ansvarig ställning på Karolinska universitetssjukhuset hade på söndagen ännu sett IVO-anmälan, och lät via sjukhusets presstjänst meddela att de därför inte kunde kommentera det inträffade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.