Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Caremas ökande vinster hamnar i skatteparadis

Carema Cares vd Carl Gyllfors håller med om att bonusar till chefer som hållit nere kostnaderna gjort att verksamheten styrt åt fel håll.
Carema Cares vd Carl Gyllfors håller med om att bonusar till chefer som hållit nere kostnaderna gjort att verksamheten styrt åt fel håll. Foto: Paul Hansen
Caremas ägare ökade sin nettovinst mellan fyra och fem gånger på tre år. I samma veva minskade den medicinskt utbildade personalen på kritiserade Koppargården, till förmån för lågutbildad – och billigare – arbetskraft.

– Jag har inte brytt mig så mycket om historien, säger Carema Cares vd Carl Gyllfors, som försöker rädda företagets anseende.

Efter DN:s granskning av vård­skandalen på Caremas äldreboenden Koppargården och Tallbohov svarar vd Carl Gyllfors på hur det kunde gå så illa.

Carema Care ägs av Ambea, som fram till mars i fjol ägdes av brittiska riskkapitalbolaget 3i. Enligt uppgift köpte 3i koncernen för 1,85 miljarder kronor 2005 och sålde den för 8,3 miljarder kronor. De nya ägarna är två riskkapitalbolag – svenska Triton, med säte på Jersey, och amerikanska KKR.

3i gjorde med andra ord en riktigt bra affär, men bakom det låg också att 3i byggde upp Carema till en vinstmaskin.

Rörelseresultatet, det vill säga vinsten på själva verksamheten, steg från 88 miljoner kronor 2005 till 624 miljoner kronor 2009.

Vinsten före skatt steg från 79 miljoner kronor 2007 till 390 miljoner kronor 2009, en ökning med 390 procent. Under åren 2007–2009 ökade omsättningen med 37 procent och antalet anställda med 32 procent.

Avkastningen på eget kapital – ett lönsamhetsmått för ägarna – steg från 17,7 procent till 33,4 procent. Det är ett mycket starkt lönsamhetstal.

Bankkoncernen Nordea, till exempel, har som långsiktigt mål att ha en avkastning på 15 procent.

Men avkastning är, hävdar Carl Gyllfors, ingenting som intresserar honom.

– Jag har inte ens funderat över våra avkastningsmål, jag har inte haft ett enda sådant samtal med ägarna, säger Carl Gyllfors, som anställdes i maj.

När Carema tog över driften på Koppargården från kommunen sjönk andelen medicinskt utbildad personal.

Som mest, 2007, hade äldreboendet 37,4 skötersketjänster under dagar och kvällar. I fjol var den siffran 27. Antalet platser var lika många, 232 stycken.

Men att Carema har för få anställda på Koppargården håller inte Gyllfors med om.

– Vi har så mycket personal som avtalet med Stockholms stad säger att vi ska ha, säger han.

Dessutom har verksamhetscheferna fått bonusar om de har lyckats hålla nere kostnaderna. De exempel på kostnadsjakt som formligen strömmat in till DN visar också detta.

– Jag tycker att bonussystemet styrt helt fel. Det har inte funkat, säger Carl Gyllfors, som har stoppat bonusarna i äldreomsorgen.

Du sparkade i våras flera personer i Caremas ledning. Är du inkallad för att städa upp i verksamheten?

– Det är så det känns nu. Det har varit en period med brister.

Men det är en tuff uppförsbacke som väntar.

– Det känner jag och vi har ett varu­märke som är skadat, säger Carl Gyllfors.

Stockholms stad säger inom kort upp Caremas avtal om Koppargården.

Stockholm är Caremas största och viktigaste kund och det är ett hårt slag att staden har förlorat förtroendet för bolaget.

För Gyllfors gäller det att försöka återskapa det förlorade förtroendet. Men det handlar inte bara om Stockholm, enligt Gyllfors är marknaden för äldreomsorgen i Sverige värd 150 miljarder kronor om året. Endast 15 procent drivs i privat regi – än så länge.

Om de nya ägarna, ytterst riskkapitalbolagen Triton och KKR, ska tjäna på att de köpte koncernen måste Carema vinna fler kontrakt. Då gäller det att inte ännu fler skandaler avslöjas.

– Jag måste tro på att bra kvalitet skapar lönsamhet. Det är helt fel att tro att man kan skapa det enbart genom att kapa kostnader. Det gäller för mig att försöka förklara att beställarna trots allt kan lita på oss, säger Carl Gyllfors.

Fakta. Carema Holding

Ägare har sitt säte i Jersey

Carema Holding ägs av Ambea som i sin tur ägs av Triton och KKR.

KKR är ett känt amerikanskt riskkapitalbolag som har funnits sedan 1970-talet.

Triton är ett av Sveriges mer anonyma riskkapital­bolag, med säte på Jersey i Engelska kanalen.

Ersättning uppåt 2 miljoner per dag

Carema har 956 platser på de sju äldreboenden och det servicehus de driver. Företaget får mellan 1,14 och 2 miljoner kronor – om dagen – från Stockholms stad. Ersättningen stiger ju mer omvårdnad de gamla behöver.

Driver åtta hemtjänstenheter

Carema driver även 14 and­ra boenden där Stockholms stad köper enskilda platser, samt åtta hemtjänstenheter.

Carema betalar löpande skatt i Sverige. Det är vid en eventuell försäljning som vinsten av den affären delas ut i skatteparadis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.