Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Centerpartiet anser att M-förslaget är inhumant

Moderaternas förslag att göra det enklare att riva tiggarnas boplatser kritiseras skarpt av Centerpartiet i Stockholms stad.

– Moderaternas förslag är både inhumant och rättsosäkert, säger Stina Bengtsson (C), socialnämndsledamot.

Centerpartiet är tydligt med att det inte är ett alliansförslag som Anna König Jerlmyr (M) levererar om att förenkla för staden att avhysa fattiga EU-medborgare från boplatser med ordningsvakter, i stället för som i dag med polis.

– Det finns en mycket stor risk att det blir rättsosäkert. Det här är människor som redan i dag står utan rättigheter. Vi vill ha så få avhysningar som möjligt. Man kan inte stoppa de helt, för människor kan inte bo på Sergels torg, men att avhysa tältläger utan att ha ett alternativ är inte bra, säger Stina Bengtsson (C).

Centerpartiet vill se en form av tak över huvud-garanti för alla, även EU-medborgare, och menar att staden måste ordna fler sovplatser.

– Det är fortfarande för få härbärgesplatser för EU-medborgare. Dessutom ligger den här nya evakueringslokalen i Vårberg för långt ut. För en person som inte har pengar ligger Vårberg väldigt långt från Stockholms city, säger hon.

Centerpartiet har också riktat skarp kritik mot den senaste avhysningen från Sergels torg.

– Vi har protesterat mot att man vid avhysningen på Sergels torg brände ägodelar. Vi måste komma ihåg att det handlar om människor. Moderaternas förslag är både inhumant och rättsosäkert, säger Stina Bengtsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.