Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Centerpartiet utesluter nämndemännen

Centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf. Foto: Alexander Mahmoud

De två nämndemän som kritiserats hårt för sin dom i Solna tingsrätt där de friade en man från misstankarna om misshandel utesluts nu ur Centerpartiet.
Motiveringen var att den misstänkte kom från en bra familj och att kvinnan kan ha ljugit för att få hans lägenhet.

De båda nämndemännen, Hasan Fransson och Ebtisam Aldebe, utesluts nu från partiet. Det beslutade Centerpartiets partistyrelse sent på måndagseftermiddagen. Beslutet kom efter det att de båda nämndemännen fått möjlighet att ge sin version av vad som låg bakom beslutet:

Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet, säger till DN:

– Beslutet togs med omedelbar verkan och skälet är att det de båda har gett uttryck för åsikter som strider mot Centerpartiets grundläggande värderingar. Partistyrelsen har inte tagit ställning till domen utan de motiveringar som de båda framfört.

Så de bådas förklaringar övertygade inte partistyrelsen om att de skulle få stanna kvar som medlemmar?

– Nej, det gjorde de inte.

Enligt Michael Arthursson inledde partiet ett uteslutningsärende direkt när man kunnat ta del av beslutet från tingsrätten.

– Vi blev både upprörda och förvånade över domskälen, och att det är centermedlemmar som står bakom dem. 

– Om man ser till texten i domen så finns det oerhört generaliserande beskrivningar om hur kvinnor brukar bete sig och att de kan få skylla sig själva, säger Michael Arthursson. 

Han menar också att partiet har reagerat mot skrivningar om att en kvinna som utsätts för våld i nära relation i första hand ska vända sig till familjen och inte till rättsväsendet. 

– I Sverige ska vi inte ha en ordning med ett parallellt system där man löser sådana här saker i släkten. Det överensstämmer inte med värderingar i vårt parti. 

Kritiken mot de två nämndemännen har varit hård:

– En person som inte delar våra värderingar, vilken den här personen uppenbarligen inte gör, och som i stället motarbetar den politik som vi för, kan inte vara medlem i vårt parti, sa förbundsordföranden för Centerkvinnorna Sofia Jarl till DN tidigare på måndagen. 

Läs mer: Kritiserade nämndemannen lämnade sitt uppdrag 

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver på Twitter att partiet under morgonmötet har aktualiserat uteslutningsärenden. 

”Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti. C:s politik bygger på alla människors lika värde, och likhet inför lagen”, skriver Lööf.

Enligt de domskäl som de två nämndemännen står bakom ska inte kvinnan ha visat tillräckligt starka känslor när hon berättat om misshandeln. Detta gjorde att de båda nämndemännen inte tyckte att berättelsen verkade självupplevd. 

Läs mer: Tingsrätt friade man som kom från ”bra familj” 

De skrev också att kvinnans motiv till att göra dessa beskyllningar kan vara att hon velat ta över mannens lägenhet. 

”Det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas som att de är i behov av skyddat boende för att få en lägenhet”, skriver de i domskälen.

De båda nämndemännen stod också bakom formuleringen att det ”normala” är att ”en kvinna berättar för släkten om hon blir misshandlad så att saken kan lösas inom familjen”. 

”Det faktum att kvinnan inte sagt till mannens släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen minskar hennes trovärdighet ytterligare”, skriver de.

I de friande domskälen står också att ”mannens familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.

Läs mer: Solna tingsrätt agerar mot nämndemän efter uppmärksammad dom 

Sofia Jarl menar att nämndemannen med dessa formuleringar bryter mot grundläggande värderingar i partiet, nämligen alla människors lika värden. 

– Där står att det inte ska spela någon roll vilken familj man kommer från. Hon delar inte vårt sätt att se på rättstaten och lagen. 

Kvinnomisshandel i nära relation är brott där anmälningsfrekvensen är låg. 

– Och när det som i det här fallet finns bevisning som rådmannen hänvisar till, så är det extra graverande med en dom som utgår från dessa premisser, säger Sofia Jarl.

Läs mer: Advokat: Domen är väldigt fördomsfull 

– Kvinnomisshandel är ett brott som man inte ska göra upp inom klanen eller familjen. I stället är det viktigt att dra in rättsstaten, och låta polis och åklagare sköta den rättsprocess som ska vara.

Sofia Jarl menar att nämndemannens åsikter går stick i stäv med samhällets strävan om att uppmana fler att anmäla, så att fler gärningsmän kan lagföras för ett brott där mörkertalet bevisligen är mycket högt.

Den av nämndemännen som är medlem i Centerkvinnorna har stuckit ut hakan med kontroversiella åsikter tidigare. 

Bland annat ska hon ha sagt att det svenska rättsväsendet bör ta hänsyn till muslimska seder kring exempelvis skilsmässa och arvsrätt. 

– De som har nominerat henne till olika förtroendeuppdrag ska ha haft samtal om det här och jag har förstått att hon har tagit tillbaka dessa åsikter. Men det här visar att det kanske inte riktigt är så, säger Sofia Jarl.

Redan på Centerstämman i september förra året beslutade partiet att man vill se över det nuvarande systemet med nämndemän. 

– Det som hänt i det här fallet i Solna tingsrätt visar att det var ett bra beslut, säger Michael Arthursson. 

Bland annat vill Centern diskutera frågan om rekryteringen ska breddas och nämndemännen ska rekryteras från andra håll, och inte bara från politiska partier som i dag.

Motivet bakom dagens system är att nämndemännen ska representera folkets röst. Men det finns en anledning till att fundera på om det verkligen fungerar bra och om inte kopplingen till de politiska partierna är för stark, menar Michael Arthursson. 

– Vi har ännu inget svar på hur det ska vara i stället. Men det finns andra länder som har andra rättssystem som man kan titta på.

Sofia Jarl tillägger att det inte är första gången som det förekommer konstiga värderingar som har vägs in i domslut.

– Det kommer inte att försvinna bara för att man tar bort nämndemännen. Det finns märkliga värderingar även hos de professionella juristerna tyvärr. Det har vi ju sett vid åtskilliga tillfällen, som att kvinnor får skylla sig själva, för att de klätt sig på ett visst sätt, eller vad det nu är som har kommit fram.

Därför menar hon att man behöver öka kunskaperna i hela rättskedjan vad gäller våld mot kvinnor.

Mårten Schultz är professor i civilrätt. Han är kritisk till den nuvarande ordningen med en juristdomare och tre nämndemän i tingsrätten. 

– Jag tycker att nämndemännen ska avskaffas helt, säger han till DN. 

Vad han vill ha för system i stället är han inte helt klar över. Bara att nämndemännen ska bort. 

Dels för att det är fel att ge lekmän lika stor makt som domare, dels för att det är fel att rekrytera domare, vilket ju nämndemännen faktiskt är, från en politisk grupp, menar han. 

– Rättsväsendet ska vara skiljt från den politiska makten, säger han, och tar fallet i Solna tingsrätt som exempel.

– Det visar ju hur fel det kan bli, att det är för lätt att entlediga nämndemannadomare bara för att de inte dömer som andra tycker att de ska döma.

Nämndemän dömer endast i brottmål medan juristdomare dömer i tvistemål.

Det är inte bara Centerpartiet som granskar nämndemännen. Även lagmannen vid Solna tingsrätt har deklarerat att man ska utreda om de två nämndemännen ska få sitta kvar. 

– Det är inte förenligt med en rättsstat att domare kan få sparken så snart de inte dömer som partiet eller någon annan tycker att de ska döma, säger Mårten Schultz. 

Liberalerna skriver i ett mejl till DN att nämndemännen inte bör rekryteras ur de politiska partierna i lägre instanser som tingsrätt. I högre instanser menar man att de bör slopas helt och att endast jurister avgör ärendena. 

I dagsläget är det normalt en juristdomare och tre nämndemän som avgöra målen i tingrätt, tre juristdomare och två nämndemän i hovrätt, och endast fem juristdomare som avgör ärenden i Högsta domstolen.

– Ska nämndemännen finnas kvar krävs helt andra krav på utbildning, kompetens, lämplighet för att kunna verka på ett sådant viktigt uppdrag. Dessutom anser vi inte att de politiska partierna ska hantera rekryteringen, skriver Liberalernas rättspolitiska talesperson i mejlet till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.