Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 07:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/centralbadets-park/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Centralbadets park

Skyddad oas nära turiststråk.

Tillräckligt stor för att släppa in solen, samtidigt så liten att vinden inte når dit, ligger den lilla parken utanför Centralbadet som en skyddad oas mitt i turistsvettens värsta flodfåra på Drottninggatan. Det är som att komma in i paradiset, eller åtminstone ut ur helvetet.

Ute i trängseln på gågatan blandas irrande shoppingturister med lunchstressade stockholmare och en alldeles för stor mängd varubilar. Inne på gården lägrar sig lugnet, bäst symboliserat av den groteska kopparfiskens stilla strilande av vatten genom näsborrarna i fontänen.

Bara en öppen grind skiljer från hetsen utanför, men den gör sitt jobb perfekt.

Centralbadsparken är en skön blandning av låga träd, små gräsytor med omgivande rabatter och knastrande singel under skorna. De människor som hittar in är boende, badgäster och lunchgäster. Samt sommarfilosofer.

På någon av bänkarna kan de slå sig ner och fundera över hur stadsplaneraren egentligen tänkte, när de tittar upp på den saliga blandningen av fasader. Det stiliga Hårlemanska palatset och Centralbadets välvda jugendfasad å ena sidan, några av Stockholms fulaste fastigheter å den andra. Samt det märkliga hörnhuset som ser ut att ömsom hänga, ömsom klättra uppför grannfastighetens brandvägg. En ständig förvandling pågår.

Det är till den skyddade parken utanför Centralbadet som våren kommer först i Stockholm, påstod Stieg Trenter på sin tid. Kanske har han rätt. Säkert är att det är hit stressen kommer sist.

Bäst i stan

Alla har vi våra personliga pärlor i stan: en plats, en byggnad eller bara en udda detalj. DN:s medarbetare bjuder i sommar på sina favoriter.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.