Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Centralfigur i kyrkohärva krävs på fyra miljoner

Foto: Lotta Härdelin

Centralfiguren i den så kallade kyrkohärvan krävs nu på drygt fyra miljoner kronor i obetalda skatter och arbetsgivaravgifter, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Rättegången i härvan inleds den 19 januari.

Mannen, församlingens förra ordförande, har under tre års tid anordnat mängder av bröllop och andra fester i kyrkans festlokal utan att redovisa en krona av intäkterna, vilka uppgår till miljonbelopp, enligt Skatteverkets granskning.

Den syrianska ortodoxa kyrkan i Hallunda söder om Stockholm har varit omskriven under året som navet i den så kallade kyrkohärvan.

Rättegången mot huvudpersonen i härvan plus ytterligare 16 personer som misstänks ha utnyttjat församlingen för grova bedrägerier inleds den 19 januari vid Södertörns tingsrätt.

Läs också:

Kyrka misstänks vara fasad för miljonbedrägerier

Kyrkoledaren: ”Jag är generös – jag hjälper”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.