Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/chef-inom-kriminalvarden-frias-efter-dodsfall-i-hakte/

STHLM

Man dog av uttorkning i häkte – chef frias

En intagen avled våren 2017 på grund av vätskebrist efter drygt två veckor på häktet i Sollentuna.
En intagen avled våren 2017 på grund av vätskebrist efter drygt två veckor på häktet i Sollentuna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På fredagen föll domen mot den chef på häktet i Sollentuna som åtalats för vållande till annans död och tjänstefel efter att en ung man avlidit av uttorkning 2017. Attunda tingsrätt friar kriminalvårdschefen på båda punkterna.

Caroline Gyllenkrok
Rätta artikel

Kriminalvårdsinspektören har förnekat brott. Nu frikänns han av Attunda tingsrätt för både vållande till annans död och tjänstefel. Samtliga skadeståndsanspråk från den avlidne mannen familj ogillas.

Rådman Mikael Swahn säger i ett pressmeddelande att det måste anses bevisat att en tilltalad varit oaktsam för att denne ska kunna dömas för vållande till annans död.

– Vi har i detta fall funnit att det inte är bevisat att avdelningschefen har nåtts av sådana signaler att han har haft en straffrättsligt sanktionerad skyldighet att agera. Han har alltså inte varit oaktsam, säger han.

Eftersom det inte är bevisat att avdelningschefen har åsidosatt vad som har ålegat honom kan han inte heller dömas för tjänstefel, konstaterar tingsrätten.

Susanne Wedin, regionchef för Kriminalvården i Stockholm, säger till DN att hon tycker att det är viktigt att fallet, som hon benämner som oerhört tragiskt, fått en rättslig prövning. 

– Jag beklagar djupt det som har hänt. Domstolens utslag visar ändå att det handlat om en rad olyckliga omständigheter i verksamheten på häktet och att det inte går att hitta en enskild ansvarig.

Hon fortsätter:

– Kriminalvården har tagit ett beslut att oavsett domen kommer den anställde få jobba kvar, men vi behöver utifrån en helhetsbedömning av rådande omständigheter besluta om vilken roll och funktion den anställde kommer att ha i framtiden.

Det var i maj 2017 som en man avled av uttorkning efter att ha befunnit sig på häktet i Sollentuna i 19 dagar. Mannen, som var i 20-årsåldern, hade enligt stämningansökan placerats i avskildhet och vattnet till cellen var tidvis avstängt. Det framgår även av stämningsansökan att mannen var starkt påverkad av psykisk ohälsa.

Mannen hade placerats i avskildhet av säkerhetsskäl på en avdelning med observationsrum där den åtalade var chef. Under sin tid i häktet hände det att mannen kastade mat, smorde in rummet med avföring och klädde av sig naken. 

Den 8 maj gjorde en sjuksköterska bedömningen att mannen inte mådde bra psykiskt. Efter att en psykiater utfärdat ett vårdintyg transporterades han till ett sjukhus. Där beslutades att mannen på grund av platsbrist skulle läggas in på ett annat sjukhus, men på vägen dit drabbades han av hjärtsstopp och avled.

Efter en utvidgad rättsmedicinsk obduktion konstaterades det att dödsorsaken var uttorkning.

Enligt åtalet ska personal ha påpekat för chefen på häktet att allt inte stod rätt till med mannens hälsa. Men trots detta såg inte chefen till att mannens mat- och vätskeintag kontrollerades eller att han fick adekvat vård.

Enligt Attunda tingsrätt hade chefen emellertid inte, till skillnad från vad åklagaren Fredrik Ingblad har hävdat, fått tillräckligt mycket information om den intagnes tillstånd och han förstod därför inte heller att den intagnes hälsa var i fara. 

Chefen har sagt att han inte hade sådan information och att det inte heller funnits någon anledning för honom att ta reda på mer information.

Rätten anser också att det är oklart hur det har sett ut i mannens rum vid de få tillfällen som chefen besökte det.

Den friade chefens advokat Fredrik Zettergren säger till TT att han tycker att domen är välskriven och välmotiverad. 

– Man har gått igenom utredningen och funnit att häkteschefen inte kan göras ansvarig för något brott. Det är som jag trodde att det skulle bli om jag ska vara ärlig. Det har varit ett omfattande mål där många personer hörts. Det har stått tydligare och tydligare att min huvudman inte har haft anledning att agera på någon information, säger Fredrik Zettergren.

Kammaråklagare Fredrik Ingblad säger till DN att ärendet är komplicerat.

– Det ena som slår mig är att tingsrätten gör det till en bevisvärderingsfråga. Det andra är en reflektion över att det är svårt att fördela ansvar i den här typen av ärenden. När det inträffar under längre tid och flera personer inblandande. Det är svårt att utse ett straffsrättsligt ansvar.

Fredrik Ingblad påpekar att flera kriminalvårdare som arbetade på häktet under perioden har förhörts och att deras uppgifter om att den unge mannens hälsotillstånd försämrades varit, som han uttrycker det, ganska samstämiga.

– De uttrycker att han behöver psykiatrisk vård och framför det till chefen. Där utgår tingsrätten från vad chefen säger och vad sjukvårdspersonal säger. Då blir slutsatsen helt enkelt att chefen inte fått information som gör att han borde ha agerat. Det blir en bevisfråga vilken information som chefen har fått. Det är inte bevisat att han fått det, och det hänger på hur man bedömer kriminalvårdarnas uppgifter.

Kommer domen att överklagas?

– Jag måste fundera och läsa domen ordentligt och kan sedan ta ställning om domen ska överklagas, säger Fredrik Ingblad.