Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Chefen: Händelserna i sig är förfärliga

Jag är jätteglad att du tar upp det här, hur sjukt det än låter. För jag måste få information.
Jag är jätteglad att du tar upp det här, hur sjukt det än låter. För jag måste få information.

Vid minst tre tillfällen i år har barn inlagda på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Stockholm varit nära att dö. Men Bup-kliniken har inte gjort några lex Maria-anmälningar. Situationen på kliniken beskrivs som ”hemsk” i interna dokument som DN tagit del av: barnen vårdas inte – de förvaras, uppger personalen.

DN har tidigare berättat om problemen inom barnpsykiatrin i Stockholm. Barn så unga som 12 år som tvångsvårdades på fel grunder, bältades och tvångsinjicerades. Larmet om missförhållanden kom inifrån kliniken och ledde så småningom till att ledningen sparkades. Ett kristeam och en ny ledning tillsattes för att få ordning på verksamheten.

Men DN:s granskning visar att krisen är långt ifrån över. I dag, ett drygt halvt år senare, har kliniken upplevt sin värsta sommar någonsin, vittnar flera anställda om. I interna dokument från en arbetsplatsträff i september, som DN tagit del av, beskrivs att ”sommaren varit hemsk på avdelningarna, man har inte fått ut raster, varit extra mycket vak och för lite personal”.

Något som resulterade i att man ”inte kunde ge någon bra vård, utan att det var mer en förvaring”, uppges vidare.

– Många av oss kände stort förtroende för den nya ledningen under våren, dessvärre har flera händelser under sommarmånaderna gjort att vi börjat tvivla rejält på att det blir så mycket bättre vård på kliniken. Arbetsbelastningen och ångestnivån på avdelningarna är enormt hög, vilket gör att det begås misstag. Det har inträffat flera otäcka patienthändelser, säger en källa inom Bup.

– Får inte ledningen inom den närmaste tiden någon ordning på vården är risken stor att en patient dör.

Det har redan varit nära vid minst tre tillfällen visar DN:s granskning. Personalen har hittills i år anmält över 150 vårdavvikelser i sitt interna system.

20 av dem handlar om barn som skadat sig själva inne på kliniken. 42 avvikelserapporter gäller bristande vård, bland annat en händelse där ett barn hamnade i respirator efter en tvångsmatning som gått fel.

Men kliniken inte gjort en enda lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, trots att detta enligt SLSO:s (Stockholms läns sjukvårdsområde) riktlinjer ska göras inom åtta veckor efter att händelsen blivit känd.

– Man försöker avsiktligt tysta ner allvarliga händelser för att det inte ska bli skriverier, säger en anställd på kliniken.

Divisionschefen Paula Liljeberg har nu själv gått igenom händelserna och kommit fram till att handläggningen inte skötts korrekt. Men enligt henne beror det på kunskapsbrist.

– Händelserna i sig är förfärliga. Det är en sak, hur man handlat och hur fel det blev. Sedan handlar det om vad man inte har gjort. Direkt när sådant händer ska man skicka en anmälan till Ivo och kontakta SLSO:s chefläkare. Kontaktat läkaren har man gjort, men inte skickat blanketten till Ivo, för man har trott att det räcker. Sedan har man satt i gång med sin egen händelseanalys och den har dragit ut på tiden, säger hon.

Det råder ingen tvekan om att minst de tre händelserna som DN beskriver är så pass allvarliga att de kräver lex Maria-anmälan, enligt Paula Liljeberg. Hon har nu tillsatt en särskild grupp som ska gå igenom samtliga internt anmälda vårdavvikelser för att se om man missat att göra fler lex Maria-anmälningar.

Anställda som jag har pratat med menar att detta inte är ett misstag att det inte anmälts utan ett sätt att sopa saker under mattan, vad säger du om det?
– Jag blir ledsen med tanke på det jag försöker förmedla om öppenhet: vi vill höra så att vi kan förändra. Att man ändå inte väljer de vägarna är sorgligt. Vi har försökt göra om och göra rätt, men vi har inte hunnit hela vägen fram. Det är uppenbart, säger Paula Lilje­berg.

– Det är tack vare dig detta har blivit upptäckt. Jag är jätteglad att du tar upp det här, hur sjukt det än låter. För jag måste få information – men helst inte från massmedia då förstås – om hur det fungerar. Hur ska man annars förändra verksamheten?

Hur kan det komma sig att jag har mer information än du, som har ansvaret?
– Det är skrämmande, tycker jag. Jättesorgligt. Jag försöker i alla fall vara öppen och tillgänglig men det kanske kommer att ta längre tid än de här månaderna för att känna tillit till en ny ledning, säger Paula Liljeberg.

– Som chef undrar man vad det är mer jag inte vet, förstås.

Hur ska du ta reda på det?
– Ja, hur ska jag ta reda på det? ”Vad är det mer jag inte vet”, jag kan ju ställa den frågan, säger Paula Liljeberg.

Fakta. Bup

Till Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, Bup, kommer barn och ungdomar 0–17 år med allvarlig psykisk problematik som djupa depressioner, självmordsförsök, svåra ätstörningar och psykoser.

Verksamheten består av en akutenhet vid Södersjukhuset i Stockholm samt enheter för slutenvård.

Sjukvården har en skyldighet enligt patientsäkerhetslagen att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om en patient drabbats av, eller riskerat att drabbas av, en allvarlig skada eller sjukdom i samband med en undersökning eller vård. Denna regel kallas lex Maria.

Källa: Bup, Socialstyrelsen.

Fakta.
Vårdavvikelser 2014

Brister i läkemedelshanteringen 17

Brister i vårddokumentation och informationsöverföring 45

Patientolycksfall 1

Avsiktligt självdestruktiva handlingar hos patient 20

Bristande bemötande 17

Hot och våld mot patient 2

Avsteg från sekretess och tystnadsplikt 3

Bristande tillgänglighet 11

Bristande vård 42

Antal: 158.

Hur många lex maria? 0.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.