Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Chefen: Isolerade barn inte ett lagbrott

Att vårda barn inlåsta och ensamma i flera månader är inte en isolering. Det tycker ledningen för Bup-kliniken i Stockholm. Men man vill däremot minska på antalet patienter som får sådan behandling. ”Om granskningen visar att avdelningen är olaglig så får vi väl dra ett streck över den”, säger Peter Engelsöy, verksamhetschef.

Personal på Barn och ungdomspsykiatrikliniken i Stockholm anmälde i somras att barn kan låsas in på en isolerad avdelning, Ria, i månader, utan att det rapporteras till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg, tidigare en del av Socialstyrelsen). I går trädde anmälarna fram i DN och berättade om flera fall där barn, så unga som 12 år, hållits avskilda i flera månader. De anställda befarade att kliniken bröt mot lagen.

Peter Engelsöy är verksamhetschef på Bup-kliniken i Stockholm och den som står bakom införandet av Ria 2010. Han anser inte att kliniken bryter mot lagen.

Varför isoleras barn och ungdomar på Ria?

– Det är ett chefsbeslut som tas när vi inte tycker att vi kan ro i land en vårduppgift på ett säkert och tryggt sätt. Det kan vara en väldigt självskade­benägen ung människa som kastar sig mot väggen med huvudet före eller sliter ned saker från taket för att försöka skada sig själv eller andra.

Varför rapporteras inte avskiljningen till Ivo som lagen säger?

– Vi betraktar det inte som avskiljning i lagens mening. Patienten vårdas av två personal och föräldrar bjuds in för att göra besök i den mån det är möjligt. I samråd med en massa människor på fältet så har jag inte tolkat det som en tvångsåtgärd som behöver rapporteras. Jag har stämt av så gott jag kan med mina kolleger i landet, med chefsöverläkare och med Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har alltså godkänt att Ria inte är en isolering?

– Nej, jag har inte formellt ställt frågan till myndigheten utan jag har ställt frågan till personer med stor kännedom på Socialstyrelsen eftersom jag vill orientera mig om hur de ser på fenomenet, ja.

Vad heter de personerna?

– Jag minns inte.

Flera av dina anställda anser att placeringen av barn på Ria är en isolering och därför borde rapporteras vidare.

– Jo, de anser det och det får vi väl svar på när Ivo har gjort sin granskning av oss.

På vilka grunder vårdas barn på Ria i flera månader?

– Har du sett sådana här barn och ungdomar med dina egna ögon? Vi pratar ju inte om ungdomar som människor kan föreställa sig, nästan. Det här är barn och ungdomar som har beteenden som är farliga under en lång tid.

Peter Engelsöy lovordar den avskiljda vården på Ria men medger lite längre in i intervjun att man med behandlingen på Ria inte ”riktigt nått målet”.

– Ria är ingen idealisk lösning. Dels är det krävande för personalen som måste vistas ensamma med patienten, men sedan tycker vi också att det ibland tenderar att bli lite för långa vårdtider.

Ska ni avveckla Ria?

– Nej, men vi kommer att använda det i mycket mindre utsträckning än tidigare. Vi bygger om och gör en lägenhet i anslutning till de ordinarie avdelningarna i stället med en högre säkerhet som påminner lite grann om den på Ria.

Vad gör du om Ivos granskning visar att Ria varit olaglig?

– Då får vi dra ett streck över den.

Stämmer det att du efterforskat vem av dina anställda som anmält vården till Ivo?

– Nej, det stämmer inte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.