Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/cheflakaren-efter-trettonhelgen-kapaciteten-rackte-inte-till/

STHLM

Chefläkaren efter trettonhelgen: ”Kapaciteten räckte inte till”

Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

It-störningen på Karolinska tvingade fram ett stabsläge både på sjukhuset och i regionen – vilket fick följdverkningar med enorm belastning bland annat på Södersjukhuset. Enligt chefläkare Johan Bratt ska stockholmarna förvänta sig bättre än att vårdas på akuten. 

– Vi har för små marginaler. Kapaciteten räckte inte till. 

Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, säger att regionen inför helgerna ansåg sig ha en bättre beredskap än förra året. Men kapaciteten räckte inte över trettonhelgen. 

– Det är erfarenhetsmässigt en jättetuff helg, och om det händer något – som en it-störning – har vi för små marginaler. Vi har inte tillräckligt många bemannade vårdplatser totalt sett. Det har varit extremt belastande för medarbetarna. 

Under hela helgen behölls stabsläget på Karolinska i Huddinge. Samtidigt hade regionen centralt en sjukvårdsledningsstab. 

Är det här ett patientsäkert sätt att bedriva sjukvård?

– Patientsäkerheten måste man bevaka hela tiden, den kan ständigt vara hotad. Ambulansomstyrningen som gjordes från Södersjukhuset på trettondagen är exempel på sådant som vi gör när vi bedömer att det för stor påverkan på patientsäkerheten på en akutmottagning. 

Medarbetare vittnar om en mycket stor patientosäkerhet. Vad säger du om det?

– När det gällde Södersjukhuset var det en extrem belastning under måndagen, framför allt för att man hade svårt att skriva ut patienter från sjukhuset, och det blev väldigt belastat på akuten. Så ska det inte behöva vara.

Ska stockholmarna inte kunna förvänta sig adekvat vård under en långhelg utan räkna med att vårdas på akuten?

– Så ska det inte vara, utan vi måste få en situation där vi har fler bemannade vårdplatser och att vi klarar de långa helgerna. Vi kommer att utvärdera hur vi ska göra det bättre inför sommaren och andra kritiska perioder.

Karolinskas chefläkare Tomas Movin uppger att sjukhuset har informerat Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om verksamhetsstörningen. Enligt Karolinska är det för tidigt att säga om sjukhuset kommer att göra lex Maria-anmälan om risk för allvarlig vårdskada, som en följd av helgens händelser.

”De komplexa verksamheterna som intensivvård och operationer var de som påverkades mest av den här störningen”, skriver Tomas Movin i ett mejl till DN.

Han bekräftar nu att problemen med att komma åt journalinformation ledde till att sju operationer flyttades från Huddinge till Solna. Två intensivvårdspatienter flyttades till Capio S:t Göran samt en till Danderyd.

Dessutom flyttades två intensivvårdspatienter internt på sjukhuset. Att flytta intensivvårdspatienter är förknippat med stora patientsäkerhetsrisker, visar bland annat uppföljningar ur svenska intensivvårdsregistret.  

Stefan Schildt, it-direktör i Region Stockholm uppger att de stora it-problem som inträffade samtidigt i regionen inte hade något samband. 

Torsdagens problem med att nå delar av nätverket på sjukhuset i Huddinge påverkade en rad system: förutom journalsystem, provsvar, röntgen och övervakningen av patienterna. 

– Det åtgärdades på torsdagen men sedan återkom problemen på fredagen och löstes igen, säger Stefan Schildt. 

Stabsläget behölls dock till tisdagen. Då hade samma typ av problem även dykt upp i den gamla sjukhusdelen i Gamla Karolinska i Solna. Först på tisdagen identifierades orsaken till nätverksproblemet som beskrivs som ett fel i mjukvaran. Inget tyder på att systemen hackats, enligt Schildt. 

Under tisdagen gick det ut information till intensivvården i Huddinge om att det byggts upp ett parallellsystem för att säkerställa funktionaliteten om det skulle uppstå fler avbrott. 

Eva Östblom, chefläkare på Södersjukhuset, säger att trettonhelgen var otroligt besvärlig för personal, patienter och närstående, men att sådana dagar sker allt mer sällan. Jul- och nyårshelgerna fungerade bättre på Södersjukhuset i år än tidigare, enligt henne.

– Det är klart att situationen under trettonhelgen inte är acceptabel och inget vi önskar ska vara ständigt återkommande, men tack och lov är det ju inte så, säger Eva Östblom.

Hon säger att patientsäkerheten påverkas av dagar som de i trettonhelgen och att aktörerna i regionen tillsammans bättre borde kunna förebygga liknande situationer. Nu har läget stabiliserats, men Eva Östblom säger att hela regionens sjukvård är i ett tufft läge, på grund av den ekonomiska situationen.

– För att freda patientsäkerheten måste vi hitta nya arbetssätt för att ta hand om patienterna. Varken vi eller några andra vårdgivare kommer kunna återgå till att arbeta som tidigare, säger Eva Östblom.

Vilka nya arbetssätt kan det handla om?

– Jag önskar att jag hade någon finurlig och bra lösning på det. Då skulle jag gärna saluföra den. Men vi jobbar hårt varje dag för att hitta lösningar.