Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Chips för 100 kronor – för ett enda flarn

Foto: Galatea

Med ett styckepris på 100 kronor uppges de vara världens dyraste chips. Men trots att prislappen framkallar svindel är intresset för de svenska dyrgriparna stort. Den begränsade upplagan som släpptes i tisdags är redan slutsåld.

Det är det svenska bryggeriet S:t Eriks i Stockholm som tagit fram lyxsnacksen i samarbete med landslagskockarna Pi Le och Mattias Dernelid. Tanken är att de ska ätas som tilltugg till öl.

En låda som innehåller fem chips går loss på 499 kronor och kilopriset landar på 100.000 kronor.

Enligt Marcus Friari som är brandmanager på bryggeriet är det en rimlig prisnivå. Han berättar att varje chips är handtillverkat av ett mos på ammarnäspotatis. Bland ingredienserna märks tryffeltång, leksandslök, india pale ale-vört och goliatmusseron, ofta benämnd som världens dyraste matsvamp.

– Råvarorna är extremt exklusiva och det ligger mycket tid bakom. Dessutom är tillverkningsprocessen komplicerad, bland annat är varje chips gjort för hand. Så det är absolut ett rimligt pris, säger Marcus Friari.

Hur smakar då dessa krispiga klenoder? När sajten Nyheter 24 genomförde ett test kom man fram till att de påminde om Finn Crisp. Marcus Friari, som fått testa två chips, är något mer poetisk i sitt omdöme.

– De har en väldigt skandinavisk smak. Råvarorna kommer fram på ett mycket tydligt sätt.

Den som är sugen på att mumsa i sig en näve hundrakronorschips får emellertid ge sig till tåls och hoppas på tur. Den begränsade upplagan som omfattade 100 specialtillverkade lådor sålde slut i ett nafs och det finns inga konkreta planer på att tillverka en ny omgång.

– Men vi får se, säger Marcus Friari, som menar att intresset för chipsen speglar det utbredda intresset för mat och dryck.

– Det gör att folk är beredda att betala lite extra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.