Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Civilministern oroad över situationen på Karolinska

Civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Other: Fredrik Persson/TT

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) oroas över avslöjandena om missförhållanden och jäv vid Karolinska universitetssjukhuset. Allmänhetens tilltro till det offentliga riskerar att skadas i hela landet, tror han.

– Den här affären har blivit så stor att den får effekter på andra delar av offentliga sektorn.

DN har i en rad artiklar granskat Karolinska universitetssjukhuset, och avslöjat jäv, bristfälliga underlag och gigantiska inköp av konsulttjänster.

Tidigare i veckan avslöjade DN att finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), som tidigare motsatt sig en extern granskning av fakturahantering, konsultinköp och personkopplingar, är jävig enligt två experter, då hon är gift med sjukhusets upphandlingschef Jan Svenonius som spelat en central roll.

På tisdagen fattade landstingsstyrelsen ett beslut om åtgärder för att reglerna ska efterlevas bättre, och en extern granskning av Karolinskas konsultinköp. Irene Svenonius utreds nu för jäv.

Jag är rädd att människor ska sluta tro på systemet med offentliga upphandlingar.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att han har följt rapporteringen ur ett förvaltningspolitiskt perspektiv.

– Jag känner mig bekymrad. Den här frågan rör inte bara medborgarna i Stockholms län. Den blir symbolen för det offentliga. Det måste tas på allvar. Annars riskerar utvecklingen kring Nya Karolinska att skada allmänhetens bild av hur deras skattepengar används.

Varför reagerar du nu?

– Rapporteringen runt Karolinska har ju pågått länge, och varit av olika karaktär. Först var det fokus på slöseriet. Men det som DN har rapporterat om de senaste dygnen tar upp andra aspekter. Ni har lyft korruptionsrelaterade aspekter som jäv och gynnande. Det förstärker allmänhetens oro och misstankar om att något inte har gått rätt till, säger han och fortsätter:

– Jag är rädd att människor ska sluta tro på systemet med offentliga upphandlingar och att det kan försvåra möjligheten att göra affärer med det privata.

Ardalan pekar på att Sverige allmänt sett utmärks av hög tilltro till myndigheter och institutioner och en låg grad av korruption. Samtidigt har marknadskrafter släppts in i offentliga sektorn i högre utsträckning än i många andra västländer.

– Då blir det ännu viktigare att vi sköter det offentliga rätt.

I Sverige genomförs årligen upphandlingar för 642 miljarder kronor.

– Stockholms läns landsting är en av de största upphandlande myndigheterna. Det är klart att landstingets agerande och att man dessutom befinner sig i huvudstaden, påverkar bilden av det offentliga.

Som civilminister har Ardalan Shekarabi ansvar för offentliga upphandlingar, men också för att minska och stävja korruption.

Han understryker att regeringen genom Statskontoret, tagit fram ett åtgärdspaket mot korruption i staten, bland annat ett förslag om karens­tid för statsråd och statssekreterare som slutar för att förhindra intressekonflikter. Statskontoret har fått i uppdrag att förebygga korruption, särskilt inom branscher som gör stora affärer, exempelvis med fastigheter.

– I kommuner och landsting gäller det kommunala självstyret. Det är upp till varje landsting att agera förebyggande. Jag tror att landstinget i Stockholm måste agera självkritiskt och titta på frivilliga åtaganden med högre krav gällande exempelvis tillämpligheten av jävsregler och transparens i affärer.

Det här är ett borgerligt styrt landsting. Är det rätt av regeringen att lägga sig i?

–  Jag har undvikit att uttala mig för att inte hamna i en partipolitisk debatt. Men jag kan konstatera att den här affären har blivit större, så att den får effekter på andra delar av den offentliga sektorn. Effekterna hade inte blivit annorlunda om landstinget styrts av en rödgrön majoritet.

DN har sökt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. M hänvisar till partiets socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall som lämnar en skriftlig kommentar:

”Det är fullständigt självklart att all upphandling ska ske enligt de regler som gäller och i syfte att använda skattebetalarnas pengar på ett korrekt sätt. Det gäller i all offentlig verksamhet. Misstag som har begåtts ska utredas och rättas till. Det arbetet pågår nu vad gäller Nya Karolinska – genom såväl interna som externa granskningar. Nya Karolinska är en stor sjukhusinvestering som har planerats i flera decennier och där de avgörande besluten fattats i mycket bred politisk enighet.”

DN:s avslöjanden

Konsulten från Boston Consulting Group, Andreas Ringman Uggla, har gått rakt in i sjukhusledningen, och där beställt konsulttjänster och skött en upphandling som BCG vann.

DN har även avslöjat att 57 av 257 fakturerade miljoner kronor från BCG saknar specifikationer.

Flera experter förordar brottsutredning.

Sjukhusledningen har upprepat tackat nej till extern hjälp med att korta cancerköer.

Minst två patienter ur kön har avlidit. Förundersökning om grovt vållande till annans död har inletts.  

Ringman Uggla har avgått som produktionsdirektör med omedelbar verkan.

En tidigare ledamot i Karolinskas styrelse, sitter i styrelsen för det fastighetsbolag som landstingsstyrelsen vill sälja gamla Karolinska till. Frågan om jäv har rests, men avfärdats. Tusentals har på grund av stora brister på Nya Karolinska, protesterat mot försäljningen, som har skjutits upp.

En rad granskningar har tillsatts och jävsutredning pågår. Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) har tidigare motsatt sig extern granskning av Karolinska, där hennes man är upphandlingschef.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.