Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/coco-carmen-fulltraff-for-kombination-av-tradition-och-nybrutal-gourmetanarkism/

STHLM

Coco & Carmen: Fullträff för kombination av tradition och nybrutal gourmetanarkism

Bild 1 av 2 Anklever-smiley.
Foto: Krogkommissionen
Bild 2 av 2 Otippat krogäktenskap på Östermalm.
Foto: Krogkommissionen

Krogkommissionen. Teamet bakom stökiga, rökiga Punk Royale har tagit över driften av Östermalmsklassikern Coco & Carmen.

Otippat var ordet.

Ett krogäktenskap mellan den anrika kvarterskrogen Coco & Carmen i hjärtat av Östermalm och rökiga, stökiga Punk Royale inhyst i ett ostajlat thaihak på Södermalm känns ju inte som en självklar match made in heaven.  

Det sägs att hans majestät konung Carl XVI Gustaf med familj gärna frekventerat denna krog intill Strandvägen. Gänget bakom det lilla krogimperiet Punk Royale är ju dock inte kända för sin hovsamhet – det kungliga i restaurangnamnet till trots.

När Krogkommissionen våren 2016 besökte det då nyöppnade Punk Royale på Folkungagatan beskrev vi sittningen som direkt omtumlande: 

”Det är åratal sedan vi besökte en svensk restaurang som erbjuder sina matgäster en så allomfattande upplevelse. Något närmast performancelikt där både mat, miljö, servis, tilltal, ambience, musikval och tempo begåvat samverkar (…) inte minst påminner denna kvarterskrog oss om hur mycket mer oväntat och underhållande ett fantastiskt krogbesök kan vara än vällagad mat, korrekt servis och dammiga buteljer från Margaux.”

Vaktel med kimchiinfuserade sesamfrön. Foto: Krogkommissionen

Riktigt så äventyrligt blir det inte när Punk Royale nu rumsterar om med sitt nya salongsfäiga syskon. Här spelas inte Ramones i högtalarna utan feelgood-hits från 80-talet, ”Walking on sunshine” hand i hand med Nenas ”neunundneunzig luftballons”. Den till synes omaka kombinationen av tradition och nybrutal gourmetanarkism visar sig ändå vara en fullträff också i denna trivsamma matsal. En liten rund puck av fin anklever dekorerad med en uppstudsig smiley ritad med hemkokt nyponpuré dyker upp också i menyn här, som en påminnelse om krogens kaxiga böjelser, och en blinkning till krogen i Sofo.

Den fasta menyn (595 kr) kompas av ett välmatchat vinpaket (495 kr). Tonträffen i köket, som leds precist av Dario Balan från trestjärniga Frantzén, är imponerande. Från vaktellåret med kimchiinfuserade sesamfrön och limeblad, serverat på en linneservett, till den söta finalen åtta serveringar senare blir vi inte besvikna en enda gång.

Det är svårt att anteckna själv när smaklökarna jublar högljutt.

Bland höjdpunkterna kan vidare nämnas en ljuvligt tät rostad potatiskräm med rå räka, hasselnötskrisp och löjrom liksom en perfekt grillad havskräfta i kålklädsel med en smakintensiv såsklick av citrontimjan, dashipuré och mycket smör. 

Potatiskräm med rå räka och löjrom. Foto: Krogkommissionen

Hjortfilén med segbakad rödbeta, svamp och rökig isterbandsås (!) är höstigt smakintensiv och fruktansvärt god. Bakad endiv i sällskap av kycklingreduktion och frusen gåslever likaså. Nektarinsorbeten med olivolja och salt på isbädd liksom semifreddon med capuccinoskum och nybakad kanelmunk i miniformat utgör en stilig final på en kort och gott underbar måltid. Dessutom påfallande prisvärd.

Vinerna i paketet håller inte riktigt samma fantastiska nivå som maten, men är välmatchade och hälls på generöst. Tyvärr är vid ett tillfälle de röda vinerna rumstempererade, vilket i en restaurang betyder alltför varma.

Serveringen är snabb, effektiv och mycket vänligt förekommande. På hemsidan slår ägarna fast att här ska alla besökare ”känna sig som stamgäster”. En randanmärkning är att vi gärna hade fått menyn utskriven, liksom vinerna. Det är svårt att anteckna själv när smaklökarna jublar högljutt.

Nektarinsorbet med olivolja. Foto: Krogkommissionen

Attityden och omsorgen på denna pärla är ännu ett exempel på hur snabbt de unga nya finkrogarna gjort upp med fine dining-genrens dammiga stroppighet och fantasipriser. Vi skulle inte bli ett dugg överraskade om vi får se ännu fler kungligt bra punkkrogar framöver.

Den som reser söderut i vinter kan redan uppsöka det danska Punk Royale Copenhagen på Dronningens Tvaergade – ett par stenkast från Nyhavn.

Köket lockar med en Julefrukost Royale. En både läcker och kaloristinn heldansk upplevelse vågar Krogkommissionen lova.

Läs fler av Krogkommissionens tester