Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 12:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/coronasmitta-pa-var-tredje-aldreboende/

STHLM

Coronasmitta på vart tredje äldreboende

Karin Tideströms pappa Håkan har sedan i fjol bott på ett demensboende i Stockholms stad.
Foto: Lotta Härdelin

Regeringen har stoppat alla besök till landets äldreboenden i hopp om att stoppa spridningen av covid-19 till samhällets sköraste. Men det är redan för sent på flera håll. Smittan har konstaterats på en tredjedel av äldreboenden i Stockholm och minst 250 äldre personer är smittade.

– Jag är tveksam till om besöksförbudet är en särskilt effektiv åtgärd, det har inte stoppat smittan hittills, säger Karin Tideström vars far bor på ett demensboende.

Folkhälsomyndigheten har varit tydlig med att de som behöver skyddas mest från det nya coronaviruset är äldre och riskgrupper. Men enligt nya siffror från Region Stockholm har 406 personer av totalt 16.000 personer som bor på särskilda boenden testat boenden i länet testat positivt för covid-19 till och med torsdagen.

Smittan finns nu på åtminstone 29 av 88 boenden inom Stockholms stad, det vill säga var tredje, enligt Carl Smitterberg på stadsledningskontoret, något Sveriges radio rapporterade först. Minst 250 äldre är smittade, enligt Familjeläkarna, en vårdgivare som har i uppdrag från Region Stockholm att svara för läkarinsatser på 45 procent av regionens äldreboenden.

– Just nu så är det ungefär 250 positiva fall vilket är ungefär 3 procent av vår totala patientgrupp. 50 personer har avlidit, säger Stefan Amér, verksamhetschef på Familjeläkarna.

– Om du befinner dig i vård i livets slut så är du känslig. Men vi har flera patienter som med god vård har klarat sig igenom och blivit bra. Därför är det viktigt att personalen kan ge dem riktigt bra vård på boendet. Ingen gagnas av att de läggs in på sjukhus utan vi försöker vårda dem på plats.

Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, och Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

På torsdagens presskonferens utryckte statsepidemiolog Anders Tegnell oro över det stora antalet äldre som insjuknar:

– Vi hör signaler från Stockholm och andra delar av landet att tyvärr får vi in smittan på äldreboenden. Det ökar belastningen på sjukvården, utöver det personliga lidandet när de här sjuka går bort.

Hur smittan har kommit in går inte att säga med säkerhet, enligt Raili Karlsson, avdelningschef på äldreförvaltningen i Stockholm stad. I flera veckor har det varit besöksstopp på samtliga äldreboenden i staden.

– Vi gör allt vi kan för att minska spridningen. Vi kan inte säga hur smittan kommit in men tyvärr är det så att smittan finns överallt i samhället, säger Raili Karlsson, avdelningschef på äldreförvaltningen i Stockholm stad.

Elisabeth Antfolk, ordförande för fackförbundet Kommunals sektion för privat vård och omsorg i Stockholms stad, berättar om ”horribla” omständigheter för personalen som arbetar på de boenden som nu har drabbats av coronasmitta. Konsekvenserna drabbar alltså både personalen och de äldre på boendena.

– Det är klart att det slår mot de äldre. Man tar ju ner verksamheten och omsorgen om de äldre till ett minimum.

En konsekvens har också blivit sjukskrivningstalen för personalen på de drabbade äldreboendena har rusat i höjden. På vissa ställen är hälften av personalen sjukskriven, enligt Elisabeth Antfolk något som även Stefan Amér på Familjeläkarna märkt av.

– Det är brist på skyddsutrustning. Man kanske har skyddsutrustning som bara räcker någon dag och det skapar ju en extra oro hos medarbetarna som kanske leder till ökad frånvaro. Och den här personalen behövs. Så vi efterlyser mer skyddsutrustning.

För de äldre på boendena innebär det rent konkret att det som inte är livsnödvändigt, som exempelvis en promenad i solen, en dusch, ledsagning vid sjukhusbesök, får vänta.

– Jag skulle säga att det blir inskränkningar för allt utom det mest grundläggande, det vill säga inskränkningar beträffande allt det som förgyller livet, säger Elisabeth Antfolk.

Elisabeth Antfolk bedömer dock inte att situationen riskerar att gå ut över de allra mest grundläggande behoven hos de äldre, som exempelvis tillgången till mat och mediciner.

– Det mest basala, som att de får rent i sängen, det kommer aldrig att försvinna. Jag kan inte heller se framför mig att det riskerar att bli så i någon verksamhet i hela landet, säger hon.

Äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) säger att han är förfärad över utvecklingen:

– Jag har själv en farmor som är på ett äldreboende. Jag bär också på en privat oro. Det är en fruktansvärd utveckling. Samtidigt vet vi att de som bor på våra äldreboenden tillhör våra mest sköra i samhället. I den gruppen är dödligheten väldigt hög. Egentligen är det inte oväntat att det är en hög dödlighet på våra äldre- och omsorgsboenden, men det är så klart djupt tragiskt, säger han.

Han berättar att hans ansvar som borgarråd bland annat är att hålla sig uppdaterad i utvecklingen för att kunna ta de politiska beslut som behöver tas. Samtidigt betonar han vikten av att låta verksamheten ta ansvar för den dagliga hanteringen av situationen.

Kommunal riktar nu kritik mot att det är hemska omständigheter för både många boende och personalen på en del äldreboenden nu. Hur kommenterar du det?

– Skyddsutrustning saknas verkligen tyvärr. Det är en skriande brist. Här handlar det om att också den kommunala vården och omsorgen ska prioriteras när det gäller distributionen. Där ligger vi på jättemycket för att få denna typ av utrustning även till äldreboendena. Men i de fall där någon äldre har fått corona har personalen haft tillgång till skyddsutrustning, vad jag vet i alla fall.

Karin Tideströms pappa Håkan har sedan i fjol bott på ett demensboende i Stockholms stad som drivs på uppdrag av Stockholms stad. Karins mamma brukar vanligtvis besöka sin make nästan varje dag, för fika eller en promenad.

– Det han har mest behållning av är att komma ut i friska luften, berättar Karin Tideström.

Karin Tideström säger att hon är nöjd med boendet och förstår att den rådande situationen är svår också för personalen ”Jag förstår att de gör sitt bästa utifrån förutsättningarna”.
Foto: Lotta Härdelin

Men för några veckor sedan sedan togs beslutet att stoppa alla anhörigbesök på boendet för att skydda de äldre. Trots detta har flera av dem insjuknat i feber och luftvägssymtom, bland annat Håkan Tideström. Flera har konstaterats smittade på boendet, ytterligare några är sjuka men inte fått testas. Däribland Karin Tideströms pappa.

– Först fick vi information om att han skulle testas, men det har inte skett, varför vet vi inte riktigt.

Tidigare har de pratat i telefon men de senaste dagarna har han inte kunnat äta, och sover merparten av tiden.

– Han vet att det är en sjukdom som gör att vi inte kan komma och hälsa på och han var medveten om att han blivit sjuk men nu har det inte gått att prata med honom några dagar. Senast jag ringde sa han bara hej, mer orkade han inte.

– De har fått i honom lite näringsdryck och vatten. Man känner sig väldigt maktlös som anhörig. Det är oerhört svårt att inte få vara där och se honom med egna ögon. Att han inte äter låter inte bra alls. Självklart hoppas vi på det bästa, men han är väldigt svag och är det covid-19 så är det inte säkert han klarar det.

Samtidigt som smittan redan sprids på mängder av boenden meddelade regeringen i veckan att man nu inför ett besöksstopp som ska gälla i tre månader framöver.

– Tre månader är en oändligt lång tid för oss just nu. Jag är också tveksam till om ett sådant besöksförbud är en särskilt effektiv åtgärd, det har ju i alla fall inte stoppat smittan hittills. Däremot är det väldigt grymt mot både anhöriga och boende. Exempelvis en promenad eller fika utomhus med en frisk anhörig är troligen en minimal risk jämfört med risken att bli smittad inne på boendet.

Boendets verksamhetschef vill inte kommentera av hänvisning till patientsekretessen men uppger att hon ser ett ”stort behov av ökad testkapacitet” både för de äldre och för personal.

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt