Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/coronasmittad-mamma-ska-inte-separeras-fran-nyfott-barn/

STHLM

Coronasmittad mamma ska inte separeras från nyfött barn

Foto: Magnus Hallgren

I slutet av februari fick förlossningsvården i Stockholm rekommendation att nyfödda barn skulle separeras från modern om hon var smittad av covid-19. Nu ändras riktlinjerna.

– Grundprincipen är att mor och barn samvårdas efter födseln oavsett om modern är smittad av corona eller inte, säger Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset.

Den första publikationen om smitta från mor till barn kom i mitten av februari och fick region Stockholm att gå ut med rekommendationen att separera nyfödda bebisar från modern direkt efter förlossningen, om hon var diagnostiserad med covid-19 –sjukdomen som det nya coronaviruset orsakar.

– Mig veterligen är det ingen känd coronasmittad mamma som fött barn, så därför vet inte jag om det har skett någon separation, säger Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset.

Man hade då enligt henne för lite kunskap om riskerna för det nyfödda barnet.

– Hela världen har föreslagit separering de första veckorna efter att corona kom, så det är inget konstigt att vi valde att följa WHO och andra länder. Nu ändrar vi oss, nu vet vi mer om det här tillståndet, och nu kan vi säga att vi ska samvårda mor och barn.

Karin Pettersson har nu tillsammans med Lars Naver, chef för neonatalvården och Sissel Saltvedt, sektionschef förlossningsvården på Karolinska, tagit fram nya riktlinjer på uppdrag av Region Stockholm. Förhoppningen är att dessa ska efterlevas nationellt.

– I dagsläget tror vi inte att smitta från mor till barn efter födseln är något allvarligt hot mot barnets hälsa. Men om föräldrarna själva är oroliga över att vårdas tillsammans med barnet måste vi kunna erbjuda en annan vårdform för barnet, säger Karin Pettersson.

Men detta är inget som vårdpersonal har möjlighet att göra utan skulle i så fall innebära att en annan anhörig får möjlighet att ta hand om barnet på sjukhuset efter födseln.

– Vår personal har mycket annat att göra och har ingen möjlighet att ta hand om friska barn, säger Karin Pettersson.

Behöver man som gravid vara orolig med anledning av corona?

– I den kunskapen vi har i dag finns det inte beskrivet allvarlig sjukdom eller död hos nyfödd som är smittad av sin mamma. Så just nu bedömer vi risken för det nyfödda barnet som låg.

Hon hoppas att de nya riktlinjerna ska lugna blivande mödrar.

– Det finns nog en stor oro och därför är det så otroligt att vi kommer ut med evidensbaserade riktlinjer, så att våra gravida kvinnor känner att de har koll på läget. Att vi bedömer att risken för bebisen är liten och risken för den gravida är liten.

Ämnen i artikeln

Karolinska
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt