Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/coronasmittad-patient-vardas-i-ecmo/

STHLM

Coronasmittad patient vårdas i Ecmo

Sektionschef Lars Falk vid Ecmo-centrum på Nya Karolinska i Solna.
Sektionschef Lars Falk vid Ecmo-centrum på Nya Karolinska i Solna. Foto: Jonas Lindkvist

En patient som smittats av nya coronaviruset vårdas i Ecmo på Karolinska i Solna. Det framgår av Svenska Intensivvårdsregistret, och bekräftas av sjukhusets presstjänst. Det är den första patienten med covid-19 som vårdas i Ecmo på Karolinska.

Presstjänsten på Karolinska bekräftar att en patient som smittats med nya coronaviruset covid-19 vårdas på Ecmo-centrum i Solna. Det är en utomlänspatient, och alltså inte en patient från Stockholmsområdet.

Ecmo, Extracorporeal Membran Oxygenering, är den mest avancerade formen av intensivvård och innebär att blodet syresätts utanför kroppen genom ett membran, som fungerar som en konstgjord lunga. Behandlingen sätts in då vanlig intensivvård inte hjälper, och andningen inte kan klaras med respiratorer.

DN har tidigare berättat att Ecmo-centrum, som spelat en central roll vid tidigare virus-utbrott, bara har tre vårdplatser för som ska serva de svårast sjuka i hela Sverige. Men i den regionala epidemiplanen finns utrymme att snabbt tredubbla antalet platser.

På Folkmyndighetens presskonferens på onsdagen uppgav statsepidemiolog Anders Tegnell att 21 patienter hittills behövt intensivvård efter att ha smittats med det nya coronaviruset. Tio patienter har avlidit.

Uppgifter om till Svenska Intensivvårdsregistret rapporteras in kontinuerligt.

DN har sökt företrädare för Ecmo-verksamheten som avböjer att kommentera med hänvisning till patientsekretessen.

Läs mer: Få Ecmo-platser för de svårast sjuka

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt