Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 14:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/coronaviruset-stoppar-korkort-8000-prov-avbokas/

STHLM

Coronaviruset stoppar körkort – 8.000 prov avbokas

Foto: Claus Gertsen/TT

Det blir tufft för dem som hade räknat med att ta körkort till sommaren. Trafikverket har på grund av coronaviruset stängt all ny bokning för teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8.000 prov avbokats.

TT Text

– Det är många som berörs, speciellt i Stockholm där vi har avbokat närmare 8.000 prov, säger Cecilia Borgljung, avdelningschef för Trafikverket förarprov.

Trafikverket har inte avbokat några prov i resten av landet, däremot har man satt stopp för nya kunder.

– Före den 4 maj går det inte att boka in ett prov för behörighet för bil, MC och moped om man inte är inne i systemet, säger Cecilia Borgljung.

Anledningen till att Trafikverket avbokade tusentals teoriprov i Stockholm var det stora trycket på de salar där en stor del av teoriproverna görs i Stockholm city och där det fanns stor risk för smittspridning.

– Att vi också satte stopp i resten av landet var för att vi ville få ner antalet i våra teorisalar med tanke på smittspridningen, säger Cecilia Borgljung.

Transportstyrelsen har beslutat att anpassa sina regler tillfälligt för att möta Trafikverkets begränsningar av antalet körkortsprov på grund av coronaviruset. Från och med 30 mars förlängs giltighetstiden för godkända förarprov för personbil till sex månader, jämfört med två månader i vanliga fall.

– Det är jättebra, eftersom det minskar pressen på kunderna att hitta en ny tid. Vi tycker också det är bra för att det minskar risken att någon som är krasslig ändå går och gör provet, säger Cecilia Borgljung.

Från och med maj planerar Trafikverket att ha ungefär 50 procent av sin normala kapacitet när det gäller såväl teoriprov som förarprov.

– Många medarbetare är sjuka, vabbar eller stannar hemma om de känner minsta lilla symtom, vilket de ska göra. Många är alltså inte i tjänst och så befarar vi att det kommer att vara en längre tid, säger Cecilia Borgljung.

De som planerar att göra yrkesprov är dock välkomna.

– Vi har försökt att prioritera vad som är särskilt viktigt ur ett samhällsperspektiv, därför prioriterar vi bland annat prov för buss, lastbil och ADR, som behövs för att köra farligt gods.

Berit Johansson, förbundsordförande för Sveriges trafikutbildares riksförbund (STR), har förståelse för att Trafikverket och Transportstyrelsen tvingats vidta åtgärder för att minska smittspridningen.

– Många trafikskolor är tacksamma för att det fortfarande rullar på. Vi tycker att man arbetat mycket professionellt med det här från myndigheternas sida, säger hon.

Rent praktiskt har trafikskolorna anpassat sig till situationen genom att se över kostnaderna för sen avbokning, rengöra bilarna efter varje kund och skippa alkoholkontrollen.

Dessutom får de som går en moped- eller motorcykelutbildning och lånar utrustning av trafikskolan använda engångsluvor.

– Vi jobbar med engångsluvor för då behöver de inte ha kontakt med hjälmen, säger Berit Johansson.

Både hon och Cecilia Borgljung uppmanar alla de som nu väntar på att få göra teori- och körprov att utnyttja tiden och förbereda sig väl.

– Det är bättre att komma väl förberedd än att chansa, säger Berit Johansson.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt