Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/covid-testningen-i-stockholm-fullbokad-tusentals-far-vanta/

STHLM

Covid-testningen i Stockholm fullbokad – tusentals får vänta

Bo Grahn har köat fyra timmar för att få ett av dagens 100 covid-test på drop-in bussen i Skärholmens centrum. ”Jag är undersköterska på Danderyds sjukhus och behöver testa mig för att kunna jobba”, säger han.
Bo Grahn har köat fyra timmar för att få ett av dagens 100 covid-test på drop-in bussen i Skärholmens centrum. ”Jag är undersköterska på Danderyds sjukhus och behöver testa mig för att kunna jobba”, säger han. Foto: Jessica Ritzén

Tusentals Stockholmare försökte förgäves boka tid för covid-test på måndagen. Personalbrist och maskinhaveri har minskat testkapaciteten samtidigt som efterfrågan slår i taket.

– Det är en väldigt extrem situation och efterfrågan är jättestor just nu, säger Joachim Lundahl, tillförordnad funktionschef på Karolinska universitetslaboratoriet.

Redan efter klockan 09 på måndagsmorgonen var det omöjligt att beställa hemtest för covid-19 i region Stockholm. Detsamma gällde för drive-in-testerna, samtliga 14 teststationer är fullbokade i tre dagar framåt. Apotekstesterna var också fullbokade, så det enda som återstod för stockholmare i behov av provtagning var att åka till någon av de få covid-testbussar som står utplacerade på vissa platser runt om i länet.

– Jag har försökt med allt, men det finns inga tider någonstans, även apotekstiderna var fulla. Det är värdelöst att det inte går att få testa sig. Det är något i hjulet som inte funkar, du måste ju kunna boka ett test. Jag har bara snuva, men jag jobbar på förskola så jag vågar inte chansa, säger Caroline Nygren.

Utanför bussen sattes det tidigt upp en skylt om att provtagningen är full för dagen och många som tagit sig till Skärholmens torg efter att förgäves försökt boka hemtest via nätet tvingas besviket vända vid bussdörren.

Bo Grahn lyckades få plats nummer 50 eftersom han var på plats redan vid 08.30 på morgonen. Han arbetar som undersköterska på Danderyds sjukhus och efter att både fru och dotter testat positivt tvingas även han enligt smittskyddsreglerna testa sig för att kunna jobba.

– Jag måste testa mig även om jag inte har symtom för att få gå till jobbet. Det är ingen mening att bråka, de har bara personal för 100 tester här och de gör så gott de kan med den personal de har, säger Bo Grahn.

”Jag har försökt med allt, men det finns inga tider någonstans, även apotekstiderna var fulla”, säger Caroline Nygren som köat sedan i morse och en av få som kunde göra ett mobilt drop-in test i Skärholmen.
”Jag har försökt med allt, men det finns inga tider någonstans, även apotekstiderna var fulla”, säger Caroline Nygren som köat sedan i morse och en av få som kunde göra ett mobilt drop-in test i Skärholmen. Foto: Jessica Ritzén

Strax före jul lovade region Stockholm att man skulle öka testkapaciteten till 100 000 veckan efter årsskiftet. Men under vecka ett lyckades man bara genomföra cirka 90 000 tester.

– Det är all time high, vi har aldrig testat så många någonsin. Vi nådde inte 100 000 men det var bland annat på grund av en underleverantör som hade problem med både sjukfrånvaro och maskinhaverier, säger Joachim Lundahl, tillförordnad funktionschef på Karolinska universitetslaboratoriet.

Under vecka två hoppas regionen ändå att kunna utföra 100 000 tester och målet är att öka antalet tester successivt till 130 000 till vecka fem.

– Vi hoppas att det kommer att vara tillräckligt när vi nu ökar kapaciteten med 30 procent, men det kommer att antagligen att vara lite svårt att boka tid de närmaste veckorna. Det här är ju en extrem situation just nu. Alla jobbar dygnet runt med den här frågan, säger Joachim Lundahl.

Regionen kommer när man skalar upp även bestämma vilka slags tester som ska prioriteras.

– Det är en väldigt stor efterfrågan på både drive-in och hemtester just nu och när vi ökar kapaciteten ska vi balansera vilka tester vi ska prioritera, säger Joachim Lundahl.

Hans bästa råd till Stockholmare för att få ett test är att vara morgonpigga och koppla upp sig mot 1177.

– Jag förslår att man försöker boka tid för hemtest via 1177 tidigt på morgonen. Drop-in är ju också väldigt ansträngt just. Vi har ökat busskapaciteten men har prioriterat att provta personalen till våra akutsjukhus så vi så fort som möjligt kan ha personal tillbaka till våra sjuka patienter, säger Joachim Lundahl.

Läs mer:

Svårt att få covid-test till jul i Stockholm

Ämnen i artikeln

Skärholmen
Karolinska
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt