Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Cyklistinformation från polisen och staden var felaktig

Broschyren som polisen och Stockholm stad delade ut innehöll felaktig information.
Broschyren som polisen och Stockholm stad delade ut innehöll felaktig information. Foto: Paul Hansen

Polisen och staden skulle lära cyklister cykla rätt, men delade ut broschyrer med felaktig information, enligt StockholmDirekt. Nu pudlar polisen.

I förra veckan fick flera cyklister informationsbroschyren ”Cykla rätt” fastsatt på sina pakethållare, enligt StockholmDirekt. Bakom tilltaget står polisen och Stockholms stad.

Men informationen i häftena var felaktig och har väckt ilska bland cyklister, framför allt stycket om väjningsplikt:

”För att vara säker på att göra rätt när du korsar en väg ska du alltid iaktta väjningsplikt, eftersom den nästan alltid gäller”.

– Den bygger på att cyklister alltid färdas på cykelbanor och korsar vägar med biltrafik på. Men cyklar man i city, där broschyren delades ut, så cyklar man oftare i blandtrafik, eller i cykelfält och då råder vanliga väjningsregler, säger Christian Gillinger som driver Cyklistbloggen tillsammans med Jeroen Wolfers.

Polisen har förklarat tilltaget med att broschyren har några år på nacken och därför inte är anpassad efter rådande lagstiftning.

– Foldern var felaktig och den nya kommer att vara tydligare, till exempel har vi gått från fyra rader till sju som handlar om cykelöverfart för att göra det tydligare vad som gäller, säger Catharina Anstett, polisinspektör på lokalpolisområde Södermalm till StockholmDirekt.

Polisen säger att de inte har några planer på informationsfoldrar till fotgängare och bilister.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.