Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-15 00:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/da-planeras-sista-aldersgruppen-fa-vaccin-i-stockholm/

STHLM

Då planeras sista åldersgruppen få vaccin i Stockholm

Vaccinleveranserna spelar en avgörande roll för prognoserna, konstaterar vaccinsamordnare Magnus Thyberg.
Vaccinleveranserna spelar en avgörande roll för prognoserna, konstaterar vaccinsamordnare Magnus Thyberg. Foto: Jonas Lindkvist

Alla stockholmare ska ha blivit erbjudna en vaccindos i augusti. Det är Region Stockholms senaste prognos.

– Det är vår bästa bedömning just nu, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Datumet för när den första vaccindosen mot covid-19 ska ha erbjudits invånarna har flyttats fram, både nationellt och regionalt. Regionerna har rapporterat om osäkra vaccinleveranser, vilket fortfarande är en svårighet, enligt Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

– Det är fortfarande en viss osäkerhet kring juli. Först fick vi aviseringar om ganska kraftiga sänkningar av vaccintillgång medan det nu verkar som att det inte blir lika drastiskt. Det påverkar vår möjlighet att sätta tydliga prognoser.

I Stockholm kan just nu alla som är 40 år och äldre boka en tid för vaccination. Den sista gruppen att erbjudas vaccin – människor mellan 18-29 år – beräknas få vänta på sitt erbjudande i nästan två månader till, enligt regionens nuvarande prognos.

– Den åldersgruppen kommer sannolikt få ett erbjudande alldeles i början på augusti, säger Magnus Thyberg.

Förutom vaccinleveranserna så spelar även det ökade antalet som snart ska ta sin andra dos in, berättar Thyberg. Han säger att vaccinationstakten är god och att man regelbundet öppnar upp för nya grupper att boka tid, för att ta till vara på den höga vaccinationsviljan.

– När det börjar finnas lediga tider så öppnar vi upp för nästa åldersgrupp, så att vi hela tiden kan ha full kapacitet.

Den största osäkerheten den kommande tiden säger Magnus Thyberg handlar om hur semestertiderna och den minskande smittspridningen påverkar vaccinationsviljan.

– Vi hoppas förstås att den även fortsatt kommer att vara stark.

Läs mer:

Stockholm klarar inte vaccinmålet till midsommar

Tre nya vaccinmottagningar öppnar i Stockholmsområdet

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt