Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 02:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/dadet-pa-drottninggatan-detta-har-hant-minut-for-minut/

STHLM

Dådet på Drottninggatan: Detta har hänt minut för minut

Bild 1 av 2
Videon är 1 min 29 sek lång.
Bild 2 av 2
Foto: Alexander Mahmoud

Minst fyra personer dödades och ett 15-tal skadades när en lastbil dundrade fram i folkmassan på Drottninggatan i centrala Stockholm på fredagen. Detta har hänt i det misstänkta terrordådet.

Fredag

Klockan 14.53. SOS Alarm får samtal om att en lastbil kör in i folk på Drottninggatan. Några minuter tidigare hade en Spendrupförare fått sin lastbil kapad på Adolf Fredriks kyrkogata när han skulle lossa ölfat till en restaurang.

Klockan 15.15. Polisen uppger att det har inträffat en större olycka och att man har en stor insatsstyrka på plats.

Klockan 15.18. Minst tre personer uppges vara döda och flera är skadade. Ögonvittnen berättar att det ligger människor på marken och får livräddning. Flera skriker av smärta och ännu fler gråter i uppgivenhet med mobiltelefoner mot mot örat.

Läs även: Terrorforskare: Betongsuggor skulle kunna dämpa farten

Klockan 15.23. Polis och räddningstjänst börjar evakuera varuhus och andra byggnader kring Drottninggatan. Under eftermiddagen kommer obekräftade uppgifter om skottlossning på flera platser runt om i Stockholm.

Klockan 15.47. Spendrups bekräftar att lastbilen som körde in i Åhléns var deras. Spendrups betraktar bilen som stulen och uppger att chauffören är chockad.

Klockan 16.00. Statsminister Löfven säger att Sverige har drabbats av en terrorhandling. All gatutrafik stoppas i det avspärrade området i city, som utökas till att även omfatta ett område västerut mot Kungsholmen. Även trafiken i Stockholms tunnelbana och delar av pendeltågen och busstrafiken i innerstaden står stilla.

Klockan 17.38. Polisen håller presskonferens och visar en bild på en person som man är angelägen om att komma i kontakt med. Bilden visar en man med en mörk huva uppdragen över huvudet.

Klockan 18.22. All tunnelbanetrafik och pendeltågstrafik samt fjärrtågen på Centralen i Stockholm stoppas på polisens order. Busstrafiken i innerstan är inställd. Trafiken återupptas successivt under kvällen.

Klockan 19.00. En förundersökning om misstänkt terrorbrott inleds, uppger polisen. ”Det kan i nuläget och med tanke på händelser i övriga Europa inte uteslutas att detta handlar om ett terrorbrott.”

Klockan 20.26. Polisen griper en man i Märsta norr om Stockholm efter tips från allmänheten. Mannen ska ha lindriga skador.

Klockan 20.43. Polisen bekräftar att fyra personer har dödats i samband med dådet.

Läs mer: 570 meter av ren skräck

Lördag

Klockan 00.44. Ytterligare en person grips i en lägenhet i Hjulsta. Mannen ska ha kopplingar till den man greps i Märsta.

Klockan 02.49. Lastbilen har nu bärgats och förflyttats ut på Mäster Samuelsgatan.

Klockan 03.16. Mannen som greps i Märsta anhålls på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

Klockan 08.46. Polisen säkrar en väska med sprängämnen i den kapade lastbilen, enligt poliskällor till SVT Nyheter.

Klockan 08.46.Stockholms läns landsting meddelar att tio personer fortsatt vårdas för skador efter fredagens lastbilsattack. Fyra är allvarligt skadade.

Klockan 12.46. Advokaten Johan Eriksson tilldelas som försvarare till den anhållna mannen.

Klockan 13.30. Polisen berättar på en presskonferens att den 39-årig mannen är från Uzbekistan och har tidigare varit utredd av säkerhetspolisen efter tips från annat lands underrättelsetjänst. Man hittade då inga kopplingar till extremistmiljön.

Polisen bekräftar att de har påträffat ett brandfarligt föremål i bilen som har skicktas för teknisk undersökning.

Identiteten på en av de avlidna är fastställd, enligt polisen.

Söndag

Klockan 09.23. Polisen bekräftar att identiteten på tre av de döda har fastställts.

Artikeln uppdateras