Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Dålig lukt stoppar biogasanläggning

Det blir ingen biogasfabrik i Skarpnäck. Den tre år långa striden om den planerade ­anläggningen vid Tyresövägen är över. Risken för obehaglig lukt stoppar bygget. Mark- och miljööverdomstolens dom är en seger för den lokala miljön över den storskaliga miljön.

Stockholms slukar biogas i en växande takt. Det som produceras i reningsverken räcker inte och en stor del av biogasen körs i bilar från anläggningar en bra bit från Stockholm. Det här skulle en relativt stor biogasfabrik i Skarpnäck råda bot på.

Så var det tänkt kring årsskiftet 2009–2010 och det fanns ett starkt politiskt stöd för att bygga en biogasfabrik intill Tyresövägen i ett av de hörn av Stockholm som ligger längst från Sergels torg. De som bor i Älta i grannkommunen Nacka – och har närmast till fabrikstomten – hade ingen aning om planerna förrän de såg att skogsbacken kring nyåret 2010 förvandlats till ett kalhygge.

Då började miljöstriden. De som bor i Älta, en rad föreningar i Älta och privatpersoner och föreningar i Skarpnäck har försökt stoppa både detaljplanen för anläggningen och miljötillståndet för den ända upp till högsta instans. Detaljplanen är godkänd av regeringen och överprövad – men något miljötillstånd blir det inte. Mark- och miljööverdomstolen säger nej.

– Det känns oerhört skönt för oss efter tre års strid. Vi var oroliga för buller, för att dagvatten kan läcka ut i Ältasjön och för att det kommer att lukta, säger Leif Marthon, ordförande i Ältens fiskeklubb som överklagat miljödomen både som privatperson och föreningsordförande.

Det som till slut fällde biogas­planerna var risken för störande lukt. Mark- och miljööverdomstolen anser inte att bullret är ett bekymmer och bedömer risken för förorening av Ältasjön som liten.

Men risken för störande lukt från biogasproduktion som är en relativt ny och oprövad teknik är så stor att Mark- och miljööverdomstolen stoppar projektet. Det bor 30.000–40.000 människor inom en radie på två kilo­meter från den planerade anläggningen som riskerar att bli störda av lukt. Det är enligt domstolen ett fullt tillräckligt skäl att säga nej till biogasfabriken.

– Det är helt stopp eftersom vi inte kan överklaga. Vår tolkning av domen är att det blir omöjligt att bygga biogasanläggningar i närheten av tät bebyggelse. Det innebär långa transporter eftersom gasen används i tätorter, säger Bengt Sjöholm, försäljningschef på Swedish Biogas International som skulle ha byggt anläggningen i Skarpnäck.

Företaget bygger nu i egen regi eller tillsammans med andra tre nya biogasanläggningar, en i Skåne, en i Västergötland och en i Västerås. Ingen av dessa byggs för produktion av gas för Stockholmsmarknaden.

Biogas

Biogasförbrukningen växer snabbt - inte minst i Stockholm. För några år sedan var det största problemet för den som kör gasdrivet att hitta någonstans att tanka gas. Nu finns det fordonsgas för vanliga bilägare på 25 tankställen i Stockholms län - plus en del privata för till exempel SL-bussar.

Bekymret i dag är att få fram tillräckligt mycket klimatvänlig biogas. Aga som är den största gasleverantören förmår bara fylla tankställena med biogas till drygt 50 procent – resten är naturgas som är ett fossilt bränsle.

Biogas produceras i Stockholmsområdet nästan enbart vid reningsverken – men det täcker inte alls behovet. Därför kommer en stor del av biogasen som används i Stockholm från flera biogasfabriker i Mellansverige.

Det är i nyttotrafiken som förbrukningen av fordonsgas ökar. SL, taxibranschen och ett antal åkerier satsar på gas som miljöalternativ till bensin och diesel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.