Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 16:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/danderyd-i-sorg-efter-misstankt-mord-pa-tonaring/

STHLM

Danderyd i sorg efter misstänkt mord på tonåring

Minnesplats vid basketplanen på Fribergaskolan i Mörby centrum för den 16-årige pojken. Foto: Erik Simander/TT

Den 16-årige pojken från Danderyd misstänks ha mördats av en jämnårig pojke vid en badsjö.

Under hela veckan håller kommunen en fritidsgård öppen för krissamtal.

– Den tragiska händelsen påverkar alla som bor här och alla vi som arbetar i kommunen, säger Kent Henningson, bildningsdirektör i kommunen.

Den misstänkte 16-åringen larmade själv polisen klockan 22 i fredags kväll till en höjd nära Rösjöbadet i Sollentuna kommun och berättade att han begått ett grovt brott. 

Klockan 22.19 greps han av polis på plats. En jämnårig pojke fördes svårt skadad därifrån till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. 

– Vad han säger att han gjorde på platsen kan jag inte svara på just nu eftersom utredningen pågår, säger den misstänktes försvarsadvokat Rickard Appelberg.

Polisen spärrade av området nära Rösjöbadet i Sollentuna i fredags kväll. Foto: Fredrik Persson /TT

Pojken är på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den högre misstankegraden. När han häktades i söndags bestred han inte häktningsyrkandet. Enligt uppgifter till Expressen och Aftonbladet ska det misstänkta vapnet vara en yxa. 

Han är tidigare ostraffad. Både han och offret kommer från Danderyd. 

Nu ska 16-åringen genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, som förr kallades för liten sinnesundersökning, för att utreda om läkare rekommenderar att det görs en rättspsykiatrisk undersökning.

– Det ska göras en personutredning och inhämtas uppgifter om honom, säger Rickard Appelberg.

Åtal ska väckas senast fredagen den 16 augusti.

Marschaller och blommor vid minnesstunden för den mördade 16-åringen på hans skola i Danderyd under måndagskvällen. Foto: Privat

I helgen aktiverade Danderyds kommun sin krisgrupp. På måndagskvällen hölls en minnesstund vid Fribergaskolan i Danderyd där offret nyss hade slutat nian. Minnesstunden inleddes inne på Fribergagården, fritidsgården intill skolan.

Ungefär 200 personer var på plats. Flaggan vajade på halv stång och de samlade höll efteråt en tyst minut på skolgården där man tände marschaller och lade ner blommor.

På plats fanns fältarbetare, kuratorer samt personal från socialförvaltningen och Svenska kyrkan. Elisabet Munro, präst i Danderyds församling, var en av dem som var på plats från kommunens krisgrupp.

– Det är viktigt att vi är tillsammans och visa varandra kärlek och omsorg. Genom att prata med varandra sätter vi ord på sorgens alla känslor, tankar och frågor, säger Elisabet Munro.

– Vi behöver varandra. Som kyrka står vi för ett slags ställföreträdande hopp för dem som inte kan hoppas för tillfället. Ljuset kommer tillbaka, men när man inte kan se det behöver man någon annan som står för det hoppet på något sätt. Även i de mörkaste rum räcker det att tända ett litet ljus för att det ska bli ljust i hela rummet.

Elisabet Munro, präst i Svenska kyrkan i Danderyd. Foto: Jenny Sigeman

På tisdagen var personal från kommunen och kyrkan på plats vid samlingslokalen Träffpunkt Enebyberg för att ge krisstöd. Under resten av veckan kommer kommunen hålla Fribergagården öppen för krissamtal. 

– Ungdomarna ville gärna ha någonstans att träffas. Fritidsgården var egentligen sommarstängd men vi har öppnat upp den. Vi finns där för att man ska ha en vuxen att prata med och kunna prata med varandra, säger Kent Henningson, bildningsdirektör i Danderyds kommun.

– Det som har hänt är en tragisk händelse som påverkar alla som bor här men också alla vi som arbetar i kommunen. Personal får extrastöd för att hantera situationen. De kan vara direkt berörda av händelsen men kan också behöva stöd för att stötta ungdomarna.

Läs mer: Tonåring häktas för mord i Sollentuna