Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Danderyd vill införa tiggeriförbud

Foto: Emil Langvad/TT

Danderyd vill införa tiggeriförbud på vissa ställen i kommunen. Innan jul ska man skriva till regeringen och begära att lagen ändras.

– Jag har inte stora förhoppningar, men jag känner att vi måste stå upp för våra invånare, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M).

Danderyd ska skriva till regeringen och begära att lagstiftningen kring tiggeri ändras. Kommunen vill att alla kommuner själva ska kunna reglera frågan i sina ordningsföreskrifter. Beslutet fattades på måndagens kommunstyrelsemöte, vilket Stockholm Direkt har rapporterat.

I Danderyd vill man införa förbudet på utvalda platser.

– Ett exempel är återvinningsstationer, och sedan kan man tänka sig utanför vissa affärer eller lokala torgbildningar. Vi har inte utrett det i detalj, utan först måste vi få en positiv signal om att man tillmötesgår vår begäran, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande, till DN.

Framför allt äldre kvinnor har larmat om en otrygghetskänsla vid sina återvinningsstationer, enligt Reichenberg. Där uppehåller sig tiggare som kan vara eller uppfattas som ”mer eller mindre påflugna eller påträngande”.

– Jag har varit i kontakt med personer som har slutat att gå till återvinningsstationerna för att det här är så besvärande. Då menar jag att vi har ett problem som vi måste hantera, säger Reichenberg.

Förslaget fick under måndagens möte stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade emot. Liberalerna valde att inte delta i omröstningen.

Skrivelsen, som Reichenberg själv ska författa och stämma av med de andra partiernas gruppledare, ska skickas till regeringen innan jul.

– Det är väl ingen hemlighet att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har lite olika syn på hur den här frågan ska hanteras. Jag har inte stora förhoppningar, men jag känner att vi måste stå upp för våra invånare, säger han.

Danderyd sticker ut som den kommun i Sverige som har högst andel rika. Cirka 37 procent av kommunens invånare är höginkomsttagare, visar Dagens Samhälles kartläggning.

Även Vellinge kommun i Skåne placerar sig högt upp på samma lista. Vellinge har tidigare sagt ja till ett lokalt tiggeriförbud, ett förbud som senare stoppades av länsstyrelsen i Skåne. 

Det är två ekonomiskt välmående kommuner. Varför tror du att det är just ni som driver den här frågan?

– Jag har svårt att svara på det, för jag uppfattar det som att man ser det som ett problem i väldigt många kommuner, oavsett politiskt styre faktiskt. Sedan kanske det är lättare för en kommun med en annan majoritet än regeringen att kräva en lagändring. Det kanske är svårare för ett socialdemokratiskt kommunalråd att göra det. Det kan ju vara en förklaring, säger Olle Reichenberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.