Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/danderyds-sjukhus-har-stangt-avdelning-efter-coronasmitta/

STHLM

Danderyds sjukhus har stängt avdelning efter coronasmitta

Danderyds sjukhus.
Danderyds sjukhus. Foto: Magnus Hallgren

Anställda som haft kontakt med den smittade medarbetaren behöver inte testas för det nya coronaviruset och kan återgå i tjänst, var bedömningen från Smittskydd Stockholm.

Ändå valde Danderyds sjukhus att stänga den aktuella avdelningen och hålla medarbetarna hemma som en försiktighetsåtgärd.

Det var i måndags som en medarbetare på Danderyds sjukhus, som nyligen återvänt från en utlandsresa, insjuknade i det nya coronaviruset. Personen hade arbetat på sjukhuset samma dag, men då inte haft någon patientkontakt utan endast administrativa uppgifter, enligt sjukhusets kommunikationsdirektör Anna-Karin Stark, som jobbade sin sista dag på fredagen.

– Medarbetaren som är smittad med covid-19 fick symtom i hemmet. Hen följde instruktionerna och kontaktade 1177, har hon tidigare sagt till DN.

Personen hade suttit i möten med flera kollegor under dagen, men ingen av kollegorna hade uppvisat symtom och efter att sjukhuset rådgjort med Smittskydd Stockholm beslutades att kollegorna inte skulle testas för det nya coronaviruset, som har en inkubationstid på mellan en och 14 dagar. Det bedömdes också att kollegorna kunde återgå i tjänst.

Sjukhusets presstjänst sa att man följde rekommendationerna från Smittskydd Stockholm.

– Eftersom ingen av dem uppvisade några symtom och eftersom den smittade träffade dem innan hens symtom bröt ut bedömde Smittskydd Stockholm att de inte skulle provtas. De är tillbaka på arbetsplatsen och uppvisar inte några symtom, sa Anna-Karin Stark.

På frågan om sjukhuset ändå skulle hålla personalen hemma, som en försiktighetsåtgärd, var svaret nej:

– Så gör vi inte. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd. Det är så man måste göra i den här typen av situationer. Vi går inte tvärs emot någonting, har Anna-Karin Stark, sjukhusets kommunikationsdirektör, tidigare sagt till DN.

Men i själva verket beslutade Danderyds sjukhus i onsdags, efter att medarbetarens provsvar kommit tillbaka positivt, att då stänga den aktuella avdelningen och skicka hem alla som varit i kontakt med den drabbade medarbetaren, enligt flera uppgifter till DN.

Läkarföreningens ordförande i Stockholm Johan Styrud, som även är kirurg på Danderyds sjukhus, känner till att avdelningen stängts.

– Jag fick veta sent i går kväll att en avdelning har stängt och att det rör sig om ett antal medarbetare. Jag tycker att det är bra att man tar det här på allvar, säger Johan Styrud.

Sedan början av februari är den regionala sjukvårdsledningen samlad för att samordna sjukvårdens resurser i relation till det nya coronaviruset i Stockholm där 101 personer hittills testats positivt.

Beslutet att sätta medarbetarna i karantän går emot rekommendationerna från Smittskydd Stockholm.

– Det är jätterörigt i Stockholm just nu hur alla tänker. Alla resonerar inte med varandra. Det är inte lätt att veta hur regionen tänker, hur Folkhälsomyndigheten och Smittskyddet tänker. Alla tänker på olika sätt – det är väl ingen samordning riktigt, säger Johan Styrud.

Enligt uppgifter till DN ska nytt beslut om den aktuella avdelningen tas under nästa vecka.

Chefläkaren på Region Stockholm hälsar via presstjänsten att hon inte känner till att en hel avdelning har stängt.

Marianne Lagerbielke, pressansvarig vid Danderyds sjukhus, skriver i en kommentar:

”Det finns en mängd olika anledningar till att en avdelning temporärt stängt ned, det kan vara ombyggnation, personalbrist, sjukskrivningar etc. Vårt fokus är att ta hand om våra patienter och inte att kommunicera vilka avdelningar som ger vården till patienterna. Vi har tidigare informerat om att en medarbetare vid Danderyds sjukhus blivit smittad av nya coronaviruset. Smittskydd Stockholm kom fram till att det inte fanns några smittskyddsskäl att stänga någon del av sjukhuset. Den bedömningen står fortfarande fast. Om någon avdelning stängts tillfälligt så har det varit andra orsaker än smittskyddsskäl. Med hänsyn till våra medarbetare och patientsekretess uppger vi inte vilka skäl vi har om en avdelning stängts.”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt