Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Danderyds sjukhus öppnar avdelningar utan sjuksköterskor

Foto: TT

Bristen på sjuksköterskor gör att Danderyds sjukhus i sommar öppnar två vårdavdelningar helt utan sjuksköterskor. Från facket kommer skarp kritik.

Inför sommaren råder akut brist på sjuksköterskor och nästa vecka öppnar Danderyds sjukhus två medicinavdelningar bemannade med underläkare och undersköterskor. Dagtid ska en av avdelningarna, som är tänkt att stänga i augusti, ha en sjuksköterska på plats. Avdelningen helt utan sjuksköterskor är dock tänkt att vara öppen även efter sommaren.

Joakim Bragd, tillförordnad verksamhetschef på medicinkliniken, säger till Dagens Medicin att han bedömer upplägget som patientsäkert. Han anser att lösningen är bättre än att patienter ligger kvar på akuten och påpekar att det hela är en tillfällig lösning:

– Allt går ju ut på att vi ska få tillbaka sjuksköterskorna.

DN har tidigare berättat om hur sjuksköterskor på Danderyds sjukhus sa upp sig i början av året efter en extremt pressad höst. De orkade inte med arbetsbelastningen med rekordmånga patienter på akuten. Sedan dess har sjukhuset haft svårt att rekrytera sjuksköterskor.

Från Vårdförbundet kommer skarp kritik. Enligt ordföranden Sineva Ribeiro är det bättre att hålla stängt än att ha en avdelning utan sjuksköterskor. Hon hänvisar till en rapport från Karolinska institutet som visar att sjuksköterskebristen bland annat leder till större vårdskador, högre mortalitet och fler trycksår.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening och kirurg på Danderyds sjukhus, säger till DN att han är kluven till lösningen.

– Det här är nya läkare som befinner sig mellan utbildning och AT. De är entusiastiska men oerfarna. Rent instinktivt anser jag att läkare ska arbeta som läkare, och jag är kluven, säger Johan Styrud som befarar att sommaren på Stockholms sjukhus, som redan har 500 stängda vårdplatser stängda på grund av sjuksköterskebrist, kommer att bli hemsk.

– Det är en nödlösning och det har aldrig hänt tidigare. Man har väl panik. Den här sommaren måste man ta till alla lösningar man kan tänka sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.