Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/danderyds-sjukhus-ska-utreda-varfor-paret-inte-fick-foda-pa-bb/

STHLM

Danderyds sjukhus ska utreda varför paret inte fick föda på BB

Foto: Elin Åberg

Danderyds sjukhus utreder nu internt om sjukhuset gjorde fel, då höggravida Camilla Malm inte fick plats på förlossningen och fick föda hemma. Föräldrarna anmäler också händelsen. 

– Vi anmäler till sjukhuset, men egentligen är det kapaciteten i regionen som är otillräcklig. Ansvaret är politiskt, säger Adam Wern. 

Det var i lördags som Camilla Malm och Adam Wern, ringde till till Danderyds förlossning, men ombads avvakta, då det var fullt på förlossningen i hela Stockholm. Väntan blev för lång, och en dryg timme efter första samtalet föddes dottern hemma i sovrummet på Kamomillvägen, assisterad av ambulanspersonal. 

Föräldrarna säger att de efter att ha kontaktats av sjukhuset och gått igenom detaljerna fått en mer fullödig bild av situationen, och en förklaring till varför de inte fick tala med samma barnmorska under deras olika samtal vid middagstid i lördags. 

– Det vi fått veta är att de var fullbemannade, men att det pågick flera komplicerade förlossningar samtidigt. Normalt brukar mycket rutinerade barnmorskor svara i telefonen, men i det läge som var tvingades de rycka in under förlossningarna - det kan ha lett till en försämrad kommunikation, säger Adam Wern. 

Adam Wern säger till DN att familjen nu anmält Danderyds sjukhus. Foto: Elin Åberg

Vårdenhetschefen på Danderyds förlossning Jenny Westholm bekräftar att hon talat med föräldrarna. Hon säger att händelsen kommer att utredas internt på sjukhuset, och att det sedan ska fattas beslut om en eventuell lex Maria-anmälan. Hon poängterar att förlossningsklinikerna i regionen har ett tätt samarbete för att hitta platser. 

– Jag kan inte gå in på den enskilda händelsen, men jag kan säga att vi hade en bra bemanning i helgen. Men om en födsel går snabbt, så saknas marginaler om vi inte har plats och man inte kan komma in genast, säger Jenny Westholm. 

Adam Wern berättar att paret fått bekräftat att det vid tidpunkten för första samtalet var fullt på förlossningen i hela Stockholmsregionen. Efter en stund hade personalen ordnat en plats i Södertälje, men den informationen meddelades aldrig föräldrarna då det bedömdes vara för sent att åka dit. 

– Vid den tidpunkten var värkarna för täta, och det hade redan börjat trycka på neråt - att åka till Södertälje, 40 minuter med bil från Sollentuna, var inget alternativ och vi fick inte meddelandet. Det hade heller inte hjälpt oss - i det läget var det bättre med ”BB Kamomillvägen”, säger Adam Wern. 

Det föräldrarna hade kunnat göra var att åka till förlossningen trots att de meddelats att det var fullt. När det handlar om akutsjukvård måste sjukhuset ändå ta emot. 

– Vi hade kunnat åka till Danderyd utan plats, och i värsta fall föda på toaletten, men om alla gör så riskerar man att sätta systemet ur spel. Eller så hade vi kunnat åka på ”förlossningssemester” till en bättre bemannad region. Men vill vi ha det så i Stockholm?

Foto: Socialdemokraterna

Oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S), säger att det som inträffat visar på en akut situation inom förlossningsvården i Region Stockholm. 

– Det är helt oacceptabelt. Jag kan inte föreställa mig den här kvinnans situation. Både resursmässigt och personalmässigt har den här regionen de allra bästa förutsättningarna för en bra förlossningsvård, och då ska det inte ske, säger Talla Alkurdi, och fortsätter: 

– Problemet är att krisnivån hela tiden omvandlas till normalnivå - det är ett strukturellt problem i vår region. Det här handlar om den blågröna majoritetens bristande personalpolitik - vi måste se hur vi organiserar förlossningsvården, och lyssna på barnmorskorna så att de stannar kvar. 

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) har tidigare sagt till DN det som inträffat är djupt beklagligt och att ingen ska behöva utsättas för att ofrivilligt föda i hemmet. 

Samtidigt uppfattar hon inte att det finns en generell brist på förlossningsplatser i Stockholm. 

– Min bild är att vi inom förlossningsvården har en god kapacitet. Vårt stora problem är sommaren och storhelgerna, har Anna Starbrink tidigare sagt till DN. 

Vårdenhetschefen på Danderyds förlossning reagerar på Anna Starbrinks uttalande om att förlossningsvården i Stockholm har god kapacitet. 

– Min uppfattning - som delas av många i förlossningsvården - är att vi har ont om platser inte bara sommartid. Man måste ta höjd för topparna - när många födslar sker samtidigt. Det är där ribban måste ligga. 

Adam Wern och Camilla Malm säger att de kommer att gå vidare med en anmälan av händelsen på Danderyds sjukhus. 

– Vi gör anmälan till sjukhuset, men egentligen har sjukhuset gjort vad man kunnat eftersom det handlar om kapacitetsbristen i regionen. Ansvaret ligger högre upp. 

Anna Starbrink säger att förlossningsvården har god kapacitet, men problem under sommar och storhelger, vilket får Adam Wern och Camilla Malm att reagera. 

– Starbrink erkänner problemet med sommaren, men säger samtidigt att man har en god kapacitet. Men varför byggs då förlossningskliniken på S:t Göran? Det troliga är väl att förlossningsvården bara klarar en måttlig belastning, säger Adam Wern. 

Foto: Elin Åberg

– Från politiken måste man prioritera - och det kanske är vad man gör nu. Men då måste man vara ärlig med det - att man kanske inte kan räkna med att få förlossning på sjukhus under vissa perioder, säger Adam Wern.

Läs mer: Ambulanspersonalen fick hjälpa till att förlösa Camilla Malm