Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 22:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/danska-hogerextremister-planerar-att-branna-koranen-i-stockholm/

STHLM

Danska högerextremister planerar att bränna koranen i Stockholm – nekas tillstånd av polisen

Flera anhängare av Stram Kurs greps när partiet demonstrerade i Malmö i slutet av augusti.
Flera anhängare av Stram Kurs greps när partiet demonstrerade i Malmö i slutet av augusti. Foto: Anders Hansson

Polisen avslår det danska högerextrema partiet Stram kurs ansökan om att bränna koranen på flera platser i Stockholmsområdet på lördag.

– Omständigheterna är så pass avancerade att vi inte kan ge tillstånd till en ordningsstörning av den kalibern, säger Carolina Paasikivi, polisens biträdande kommenderingschef.

Stram kurs ansökte i förra veckan om att på lördag demonstrera mot islam och bränna koranen i Botkyrka, Tensta, Akalla, Sollentuna och Upplands Väsby.

På torsdagen avslog polisen det högerextrema partiets ansökan – och anger två skäl: Konflikt- och våldsläget i flera förorter och att arrangören inte bedöms kunna hålla maxgränsen på 50 personer för allmänna sammankomster under coronapandemin.

– Dels föreligger det ett allvarligt hot mot ordning och säkerhet, vilket beror på konflikt- och hotmiljön, erfarenheter från Malmö senast och underrättelseuppgifter, säger Carolina Paasikivi, polisens biträdande kommenderingschef.

– Sen bedömer vi att arrangörens åtgärder för att begränsa antalet deltagare inte är tillräckliga. Intresset för manifestationen är väldigt stort och kännedomen är vida spridd. Även de som kommer för att lyssna i folksamlingen räknas in i antalet.

Polisen skriver på sin hemsida att det finns möjlighet att ”i undantagsfall begränsa rätten att hålla möten på allmän plats när det föreligger en påtaglig risk för att ordning och säkerhet inte kan upprätthållas vid sammankomsten, eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi”.

– Vi har även avslagit en ansökan om en motdemonstration på Medborgarplatsen i Stockholm på lördag, på grund av antalet deltagare. Så det är ingen särbehandling av den här demonstrationen i det avseendet. Vi har inte på något sätt ens antytt att det skulle föreligga några hinder i yttrandefriheten eller att någon åsikt är förbjuden, säger Carolina Paasikivi.

Inför lördagen har Stockholmspolisen fått förstärkning med fler poliser.

– Vi har begärt och fått en nationell förstärkningsorganisation så det anländer poliser från andra delar av Sverige till Stockholm i helgen. Vi kommer vara väldigt närvarande lokalt, för att kunna svara på frågor och om det finns oro. Inte bara på de här fem ställena utan i hela Stockholm.

Majoritetens gruppledare i Stockholms stad manar till lugn på lördag. ”Möt inte våld med mer våld, möt inte kränkande ord med andra kränkningar. Fortsätt värna och stå upp för de värderingar som Stockholm står för, öppenhet, medmänsklighet och frihet. Låt hatarna få så lite uppmärksamhet som möjligt”, skriver de i ett uttalande.

Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema Stram kurs.
Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema Stram kurs. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

För knappt två veckor sedan fick Stram kurs även nej till samma sorts manifestation i Malmö. Trots det brände partiföreträdare en koran och sex personer misstänktes för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat omkring en koran på marken.

Partiledaren, advokaten Rasmus Paludan, stoppades vid svenska gränsen och fick ett tvåårigt inreseförbud. Han har gjort sig ett namn i Danmark genom att hetsa mot muslimer och bränna exemplar av koranen.

– Rasmus Paludan lever på rubrikerna och på många sätt fick han precis vad han ville i Malmö – ju fler brinnande bilar desto bättre, säger medieforskaren Tina Askanius till TT.

– För honom räcker det ju med att en liten grupp ballar ur av ilska, eller bara tar chansen att ställa till med bråk, för att han ska få göra en generaliserade poäng av att ”titta, så där är de”. Trots att det i Malmö snarare var så att stadens muslimska ledare manade till lugn och ro. Men det struntade han i, säger Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidningen Expo, till TT.

Rasmus Paludan berättar för DN att en grupp på tio partirepresentanter kommer att åka runt mellan Stockholmsförorterna på lördag.

Redan under torsdagen publicerades en film på Youtube där en man med en Stram kurs-keps uppges bränna en koran i Rinkeby. En anmälan om hets mot folkgrupp har upprättats enligt polisen.

– Jag vill visa att polisen har förlorat kontrollen i Sverige och att landet har förlorat sin grundlagsfästa yttrande- och mötesfrihet, säger Rasmus Paludan.

Vad är ert syfte med att bränna koranen på dessa platser?

– Vi vill att alla i Sverige ska förstå att det är lagligt att bränna koranen och förnedra religioner offentligt. I Sverige har vi yttrandefrihet och mötesfrihet. Även om man gör saker som andra inte gillar får man tåla det.

Du talar om att visa respekt mot yttrandefrihetsgrundlagen men visar du respekt mot religionen islam och de som praktiserar den genom att håna och förnedra deras heliga skrift?

– Nej. Men det finns ingen regel i grundlagen som säger att man måste respektera andras religion. Det finns däremot en regel att man måste låta andra få yttra sig.

Rasmus Paludans syfte med manifestationen är också ett annat menar han - nämligen att se om svenska myndigheter följer den svenska grundlagens paragraf om yttrandefrihet eller om de, som han uttrycker det, har vikit sig för islam.

I Malmö följde våldsamma upplopp er koranbränning. Hur tänker du på ditt ansvar för alla oskyldiga människor som bor i områdena som kan drabbas av ett upplopp?

– Jag tar inget ansvar för det alls.  De kan drabbas av dem som gör upploppen och av att polisen inte skyddar dem. Men jag har inget ansvar för det.

I Malmö ledde Stram kurs manifestation till våldsamma upplopp.
I Malmö ledde Stram kurs manifestation till våldsamma upplopp. Foto: TT

Medieforskaren Tina Askanius vid Malmö universitet studerar relationen mellan etablerade nyhetsmedier och högerextrema rörelser. Hon berättar att den stora uppmärksamheten kring Paludan under danska valet i fjol skapade stor debatt kring hur en person med så pass extrema åsikter ska hanteras av medierna.

Stram kurs såg ett tag ut att ta sig över tvåprocentsspärren och komma in i Folketinget men fick 1,8 procent.

– Många i mediebranschen var nog lättade, annars hade kritiken varit ännu större, att man hade gett honom en motorväg rakt in i folks vardagsrum. Medan andra skulle säga att strategin lyckades, han avskräckte väljarna när han fick visa sitt sanna ansikte. Många kritiserade medierna för att ha agerat mikrofonhållare åt en hatpredikant, medan andra ansåg att det bästa var att låta människor se vad han står för på riktigt, säger hon till TT.

Expos chefredaktör Daniel Poohl säger till TT att det kan finnas utrymme för en debatt kring hur Paludan ska hanteras:

– Jag tror att det är viktigt att ändå säga exakt vad detta är – det är inte islamkritik, utan det är en person som försöker vinna gehör för en idé som går ut på att rensa landet från islam och muslimer. Man måste förstå att det är det som det handlar om. Sedan kan man ha en debatt om hur det ska bemötas.

Läs mer:

Danskt högerextremt parti vill demonstrera i Stockholmsförorter

Våldsamt upplopp i Malmö efter protest mot koranbränning

Ämnen i artikeln

Järva
Rinkeby
Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt