Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Därför är det bättre att åldras i Stockholm

Foto: Meli Petersson Ellafi

Det är bättre att åldras i storstaden än på mindre orter. Färre är feta, fler klarar sig själva, färre har sömnsvårigheter, fler har tanke- och slutledningsförmågan i trim. Det framgår av en mycket omfattande studie där Stockholm representeras av äldre på Kungsholmen.

84 procent av de äldre i storstaden – där förutom Kungsholmen även Malmö ingår – anser att livet är ganska eller mycket bra i dag.

– Som helhet verkar de äldre ha ett bra liv. Ganska få röker eller överkonsumerar alkohol, många motionerar regelbundet, få känner sig ensamma eller nedstämda, säger professor Johan Berglund som leder Snac, Swedish national study on aging and care, i Blekinge.

Docent Mårten Lagergren är nationell samordnare. Eftersom han bor på Kungsholmen och har fyllt 60 deltar han också i studien.

– Jag har en känsla av att de äldre kanske är den mest gynnade generationen just nu, den gyllene generationen, så länge det nu varar. Det kanske strider mot den bild som förhärskar, men yngre lider mer av stress och psykisk ohälsa, säger han.

De äldre befinner sig till exempel inte under ekonomisk stress, nästan alla kan få fram 15 000 kronor på en vecka.

Snac är ett projekt om åldrande och vård och omsorg om äldre – från 60 år och uppåt – som startade 2001 på initiativ av regeringen. I dag finns 100 miljoner insamlade data och 45 doktorander som arbetar med materialet. Över 8 000 slumpvis utvalda personer genomgår medicinska undersökningar, psykologiska tester, enkäter och intervjuer. En ny omgång datainsamling pågår just nu och ska avslutas nästa år.

– Det är nu det börjar bli riktigt intressant. Det mönster vi ser – lite förvånande – är att det är bättre att åldras i storstaden, säger Mårten Lagergren.

I storstaden är 13 procent av männen och 16 procent av kvinnorna kraftigt överviktiga, på mindre orter är det 16 respektive 23 procent.

78 procent i storstad och 56 procent på småorter är helt oberoende när det gäller att städa, handla och laga mat, tvätta och åka kollektivt.

– Det är klart lättare i en storstad med rulltrappor och bra kollektivtrafik. Men det förklarar inte allt, säger Mårten Lagergren.

Nästan alla – men också här fler i storstaden – klarar att duscha, gå på toaletten, klä på sig och äta själva.

– Väldigt få har problem med rörelsehinder, många har en högt bevarad kognitiv förmåga. Även där ligger storstaden bättre till, det tror vi är en utbildningseffekt, säger Johan Berglund.

29 procent av dem som bor i mindre orter – men bara 16 procent i storstaden – har sömnsvårigheter.

– Det var lite överraskande för oss, det väcker ett antal intressanta frågor, säger Mårten Lagergren.

När det gäller alkoholkonsumtion syns en tydlig förändring över tid. Den regelbundna konsumtionen har ökat – och den ökar mest i storstaden.

– Det är påfallande skillnader mellan storstad och småorter. Kulturskillnader, helt enkelt. Men det kommer att utjämnas, äldre kommer att dricka mer över hela landet, säger Mårten Lagergren.

Tanken med Snac-projektet är att samhället ska vara rustat för att ta hand om 2020-talets stora ökning av antalet äldre.

– Det blir utan tvekan en utmaning för samhället när 40-talisterna blir 85, för Kungsholmens del händer det i slutet av 2020-talet. Vi kommer att kunna ge mycket bra råd om hur äldrevården ska ordnas, säger Mårten Lagergren.

Läs mer: Margit, 73: Att vara pensionär är ett heltidsjobb, fast roligare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.