Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Därför är det så svårt att ingripa”

Patrik Cederlöf är nationell samordnare för arbete mot människohandel.
Patrik Cederlöf är nationell samordnare för arbete mot människohandel. Foto: Claudio Bresciani / TT

Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel, har också tagit emot uppgifter om att tiggare varit utsatta, skuldsatta och exploaterade. ”Men det är en svårighet för polisen att arbeta mot något som inte anses vara kriminellt.”

Patrik Cederlöf tar i egenskap av nationell samordnare mot människohandel vid länsstyrelsen emot samtal från allmänheten, kommuner, åklagare, polismyndigheter och socialtjänster runtom i landet.

Han har också fått samtal om tiggare som är eller har varit exploaterade men det är inte mycket som polisen kan göra åt det i dagsläget.

– Det som anmäls räcker sällan för att uppfylla brottet människohandel. När det gäller människohandel för sexuella ändamål kan vi alltid droppa ned det på ett grovt koppleri eller ett koppleri om det inte uppfyller kraven men när det gäller tiggeri har vi ingen följdlagstiftning att falla tillbaka på. Ofta läggs ärendet ned direkt efter att det är anmält, men det innebär inte att det inte förekommer exploatering inom tiggeri. Du är helt rätt ute när du talar om att det ändå finns en exploatering. Det finns ett glapp där vi ser att situationen är människohandelsliknande eller där vi ser att folk utnyttjas och exploateras men där vi i dagsläget inte har en lagstiftning som tar vid. Man får inte ihop tillräckligt med information och bevis och då faller allt. Det är en svaghet. Man skulle behöva införa något i lagen som berör utnyttjande och exploatering, säger Cederlöf.

Bilden han fått från polis i tiggarnas hemländer är just att tiggeriet är organiserat – i någon form.

– Det är klart att någon hjälper de här människorna med att komma hit. Polisen nere i Bulgarien och Rumänien har en tydlig analys av läget. De säger att "de här människorna som ni träffar uppe i Sverige, de har inte råd att resa, majoriteten har inte ens råd att åka buss till närmsta stad". Hur skulle de då kunna ta sig hit själva? Det behöver inte vara brottsligt för det men ofta är det någon organisatör bakom resan som gör pengar på det här, säger Cederlöf.

En omständighet som sätter käppar i hjulet för polisens arbete är att tiggarna sällan ser sig som varken offer eller utnyttjade. De har kommit hit av egen fri vilja och när de åker hem har de med sig mer pengar än vad de skulle kunna fått ihop hemma.

– Man måste komma ihåg vilka förutsättningar de kommer ifrån. Man kan ha det ännu värre i hemlandet. Även om vi tycker att det är för jäkligt så är det bättre att tjäna 160 kronor om dagen än 60 eller 10 där hemma, och man känner sig faktiskt som en vinnare på många sätt.

Han är noga med att poängtera att alla som tigger inte är exploaterade.

– Inget är svart eller vitt utan hela spektrat finns representerat – från frivilliga som kommit hit från andra europeiska länder och tigger för sig själva till dem som slussats hit och har en skuld till organisatörerna. Men man ska inte stirra sig blind på tiggeri eller bärplockeri, det här är människor som försöker försörja sig där det är möjligt att tjäna pengar.

Fakta. Brottet människohandel

För att räknas som människohandel måste hela denna kedja vara uppfylld:

1 Handelsåtgärd – vad som görs: Rekrytera, transportera, överföra, inhysa eller ta emot i syfte av att exploatera någon.

2 Otillbörliga medel – hur det görs: Genom hot om eller bruk av våld eller andra former av tvång, bortförande, bedrägeri, vilseledande, maktmissbruk, eller missbruk av en persons utsatta belägenhet. Omständigheterna ska vara sådana att den utsatte inte har något annat alternativ än att underkasta sig handelsåtgärden.

3 Exploateringssyfte – varför det görs: Sexuella ändamål, avlägsnande av organ, krigstjänst, tvångsarbete eller annan verksamhet i en situation som innebär nödläge för den utsatte.

Källa: Åklagare Christina Voigt på internationella åklagarkammaren

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.