Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/darfor-ar-fontanen-pa-sergels-torg-torrlagd/

STHLM

Därför är fontänen på Sergels torg torrlagd

Sergelfontänen är för närvarande torrlagd på grund av trasiga sandfilter. Foto: Jonas Lindkvist

Säsongen för stadens fontäner är i full gång. Men på Sergels torg är det desto torrare. När rengöringssystemet skulle spolas rent gick filtren sönder och någon sprutt i fontänen lär det inte bli på flera veckor. 

Rätta artikel

I början av maj inleddes Stockholms stads fontänsäsong. Ur de allra flesta fontäner sprutar vattnet för fulla muggar, men inte på Sergels torg. När fontänen skulle rengöras gick de filter som innehåller flera kubikmeter sand och som renar vattnet sönder. 

– När vattnet skulle köras baklänges blev det för högt tryck att sanden läckte ut från filtren. Vi har fått reparera delar av fontänen samt beställt nya filter. Eftersom de var tvungna att specialtillverkas anländer de först om några veckor, säger Malinda Flodman, pressansvarig på Stockholms stads trafikkontor. 

När filtren har monterats kommer fontänen fyllas med vatten och tas i drift. Det väntas ske någon gång i början av juni.  

Fontänen har också varit torrlagd vid flera tillfällen tidigare, bland annat när den tömts på vatten i samband med studenten. Enligt Malinda Flodman kommer det sannolikt inte att göras i år. 

– Jag tror inte att man tömmer fontänen på grund av att det är studenttider i år, däremot vet jag att det är förbjudet att bada där, säger hon.

DN guidar: Fontäner att bada i om du har något att fira i Stockholm