Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 08:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/darfor-ar-vattnet-i-centrala-stockholm-illgront/

STHLM

Därför är vattnet i centrala Stockholm illgrönt

Algblomning i Klara sjö i centrala Stockholm. Foto: Kevin Chang

En grön oljeliknande sörja flyter omkring i flera vattendrag i centrala Stockholm. Enligt vattenmiljöenheten rör det sig om algblomning.

– Man ska vidta en viss försiktighet innan man släpper sin hund i vattnet eller badar eftersom vi inte vet vilken sorts alger det är än, säger Juha Salonsaari, enhetschef för vattenmiljöenheten i Stockholms stad.

Det gröna vattnet har setts från bland annat S:t Eriksbron och Kungsbron, skriver Mitt i Stockholm. 

– Vi har också sett att det är en del i Karlbergskanalen, men har inte hunnit vara ute och kika på det än, säger Juha Salonsaari till DN.

Eftersom inga provtagningar har gjorts är det oklart om det rör sig om ofarliga grönalger eller blågrönalger, som producerar gift.

Den som badar i vatten med blommande blågrönalger kan få symptom som hudirritation och ögonbesvär, samt kräkningar och diarré.

Blomningarna dyker upp med jämna mellanrum från våren till hösten. Framför allt blir de ett problem under sommaren när många badar. Vattenmiljöenheten bedömer att den nuvarande blomningen är av normalstorlek.

Alglomningen beror dels på att det finns för mycket näringsämnen i vattendragen, dels på flera dagar med soligt väder.

Foto: Kevin Chang

När blomningen väl startat finns det inte mycket att göra åt den, berättar Juha Salonsaari.

– Man kan inte dammsuga upp algerna. Det som går att göra är förebyggande arbete som att förhindra utsläpp av näringsrikt dagvatten och minska övergödningen i staden.

Tillsammans med Stockholms vatten och avfall försöker Stockholms stad därför rena det dagvatten som rinner ut till vattendrag från gator och torg.

– Dagvatten är det som bildas när det regnar. Det för med sig allt från hund- och fågelbajs till olika ämnen från trafiken. I en naturlig skogsmark filtreras vattnet naturlig och ämnena fastnar i marken, men på hårdare ytor som asfalt och betong rinner det rakt ut i naturen.

I dag uppskattar Juha Salonsaari att ungefär hälften av dagvattnet rinner till reningsverk och hälften direkt ut sjöar och vattendrag. 

Läs mer: Algblomning i Stockholms och Nynäshamns skärgård 

Läs mer: Flera fall av magsjuka och utslag i Lidingö och Sollentuna efter bad