Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Därför gjorde en rysk ambulans insats på Södermalm

Den ryska ambulansen gjorde en insats på Folkungagatan på Södermalm på tisdagen.
Den ryska ambulansen gjorde en insats på Folkungagatan på Södermalm på tisdagen. Foto: Måns Jonasson

En rysk ambulans gjorde en insats på Södermalm på tisdagen, men ingen verkar veta varför. Nu reder DN Sthlm ut vad som har hänt.

– Vår ambulans har transporterat en patient från Sverige till S:t Petersburg, säger Pavel Mitrofanov på ambulansföretaget S:t Petersburg Neotlozka till DN.

Varken landstinget, länets olika ambulansentreprenörer, ryska ambassaden, polisen, Södersjukhuset eller SOS Alarm kan svara på varför en rysk ambulans gjorde en insats på Södermalm på tisdagen. Men nu kan DN Sthlm berätta hela historien.

Bilden på den ryska ambulansen Folkungagatan på Södermalm i Stockholm har fått spridning på Twitter. Måns Jonasson lade upp bilden vid 17.27 på tisdagen. Han var på väg till en middag med några kompisar.

– Då såg jag att det var en massa folk på gatan som försökte hjälpa någon som låg ner. När jag kom nära såg jag att ambulansen var rysk – ryska bokstäver, en rysk ambulansförare och ryska plåtar. Då blev jag förvånad. Och jag blev ännu mer förvånad över att den gjorde ett ingripande, säger han.

Åke Östman är vd för Aisab, Ambulanssjukvården i Storstockholms AB. Det landstingsägda bolaget ansvarar för operativa insatser i flera områden i länet, bland annat på Södermalm.

– Det är någon som har skickat en bild till mig på den, men jag vet ingenting om någon rysk ambulans, säger Åke Östman.

Ingen av de andra entreprenörerna för ambulansen i Stockholms län känner till det ryska fordonet, visar DN:s rundringning. Åke Östman är förvånad.

– Jag har aldrig sett det här förut och jag har jobbat i verksamheten i 42 år. Har de gjort en insats så blir det ju ännu märkligare. De kan ju varken vårt språk eller vår vård, sedan kanske de är jätteduktiga medicinskt. Jag har ju sett bilden och är jätteförvånad, säger han.

I övrigt hänvisar han till hälso- och sjukvårdsförvaltningen, som inte heller känner till ambulansen.

– Vi vet inte vad det är för någonting. Vi håller på att kolla själva med polisen. Det är ingen inom våra kanaler som vet vad det är för bil, så vi håller på att titta på det helt enkelt, säger Erik Berglund, pressansvarig på landstinget.

På vilket sätt tittar ni på det?

– Vi lyssnar runt om det är någon som har sett den och fått någon information helt enkelt. Vi har kollat med SOS Alarm och de visste inget, så det verkar inte alls ha med vård i Stockholm att göra.

Ambulansen har också varit i Örebro i veckan. Thomas Carnell, ambulanschef vid Universitetssjukhuset Örebro, bekräftar att han såg en rysk ambulans utanför sjukhuset vid 13-tiden på tisdagen – drygt fyra timmar innan den sågs på Södermalm.

– Jag tänkte att jag borde fota den, det var ju lite kul att det var en rysk ambulans. Men jag tyckte ju att det var skitkonstigt och tänkte: Fan, vilka långa transporter de har. Den stod utanför akutmottagningen, säger han.

Men Marcus Lundell, avdelningschef för akutmottagningen, vet inte varför ambulansen var där.

– Du får gärna ringa mig om du vet vad det var för ambulans som var här i Örebro. En chefläkare här såg den stå här utanför vår akutmottagning för några dagar sedan, men vi har inga uppgifter. Vi satt mest och skämtade om det och har inte gjort någon större affär av det. Men vi har sett bilen här, med ryska plåtar och så, säger han.

Ewa-Lena Sjöberg, områdeschef för närsjukvårdsområde söder i Örebro, bekräftar ambulansens närvaro men svarar inte på några frågor om ambulansens uppdrag ”med hänsyn till sekretess.”

Registreringsnumret sista tre siffror – 178 – härleder ambulansen till S:t Petersburg-regionen. Efter många fruktlösa samtal till sjukhus i S:t Petersburg får DN slutligen respons från ett av sjukhusen.

– Det var inte vår ambulans, men det var våra kollegors ambulans. Jag kan ge dig telefonnumret, säger kvinnan i växeln.

Det ryska ambulansföretaget S:t Petersburg Neotlozka bekräftar att de har skickat ambulansen till Sverige.

– Vår ambulans har transporterat en rysk patient från Sverige till S:t Petersburg, säger Pavel Mitrofanov på S:t Petersburg Neotlozka till DN.

Han säger att patienten hämtades på sjukhuset i Örebro.

– Sedan har vår ambulans kört i Stockholm. Vår doktor såg en patient och vår medicinska bil stannade då på gatan, fram tills att medicinsk service i Sverige kom dit, säger Pavel Mitrofanov.

SOS Alarm bekräftar att en svensk ambulans tog över vården av ett ”akut sjukdomsfall” när den kom till platsen vid 17.37, vilket var minst tio minuter efter den ryska.

Enligt den statligt styrda ryska nyhetsbyrån Ria Novosti hämtade ambulansen en rysk medborgare som varit i Sverige på tjänsteresa. Personen ska ha insjuknat under sin vistelse i landet. När personen börjat återhämta sig fick denne tillåtelse av läkarna att återvända till Ryssland.

Enligt nyhetsbyråns uppgifter ska ambulansen, körandes på Folkungagatan, ha stoppats när en person behövde hjälp. Ambulanspersonalen ska därefter ha utfört första hjälpen på den drabbade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.